КНСБ предлага по-ниски цени за тока за бедните

КНСБ лансира идеята да има две цени на тока за битови нужди - едната, по-високата, да е за богатите 20% от домакинствата, които потребяват до 80 на сто от ел. енергията.

Останалите 80% от семействата в България, които са бедни, да заплащат ел.сметки по старите цени. Това заяви след края на първото събиране на Тристранката със служебния кабинет президентът на синдиката Пламен Димитров. Той даде за пример Малта, където имало 6 различни цени на тока. Кои са бедни и богати потребители на ток пък трябвало да се изчисли според доходите и консумацията на домакинствата.

Преди това обаче най-спешната мярка, за да живне НЕК и респективно енергийната система, е

държавата да си плати борча от 1,5 милиарда, на колкото възлиза похарченото за "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", смята шефът на КНСБ с аргумента, че не е честно гражданите да поемат на гърба си всичко.

Така ще се осигури глътка въздух за НЕК, чиито дългове към момента възлизат на 3 милиарда и до края на годината се очаква да достигнат около 4 милиарда, по сметките на енергийния министър Васил Щонов.Синдикати и работодатели подкрепят актуализацията на бюджета, стана ясно още от изявленията им след края на заседанието на НСТС.

По думите на зам.-министър Кирил Ананиев става въпрос за отпускането на допълнителни 117 млн., но на заседание на Надзорния съвет на Касата в понеделник той ще възложи за още по-точни сметки и анализи в здравната система, които да покажат къде се трупа дефицитът. Ананиев предрече още, че без актуализация някои министерства няма да могат да си платят заплатите на служителите до края на годината, но скри кои са те.

Ананиев посочи, че актуализацията ще се вмести в 3% дефицит. Според синдикатите това е около 2,4 милиарда.

Станете почитател на Класа