Време за избори – очаква ли ни компроматна война?

"Неслучайно, но и притеснително е, че първите въпроси в предизборната кампания са дали тя ще бъде обективна и позитивна, или ще бъде изпълнена с компромати." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Валентин Иванов от БСП.
Според него не е работа на служебното правителство да анализира толкова дейността на предишното управление, а да организира едни прозрачни и честни избори.
"За да присъства държавата тя трябва да работи активно и да не загърбва отговорностите си. Факт е, че многото проблеми, които ни се случват в последно време са заради това, че последните 25 години има хора и фактори в държавата, които нарочно се стремят да няма силна държава, за да може да се възползват в дейността си от това", каза още той.
"Комичното е в момента не кой би искал и ще се коалира с ДПС, а например кой би се коалирал с БСП. ГЕРБ и Реформаторският блок са от едно европейско семейство, а също не заявяват публично, че ще се коалират под някаква форма." Това каза от своя страна Кристиян Коев, представител на ДПС.
"Факт е, че движението е може би най-отговорната и толерантна партия в страната и е много лесно да бъде нападана. Евроизборите показаха, че нямаше достатъчно доверие кабинета на Пламен Орешарски да продължи да управлява и затова сега сме на предсрочни избори. За ДПС властта не е самоцел - ние бяхме в управлението, но когато се видя, че няма достатъчна подкрепа да продължим, ние отстъпихме доброволно мястото си там и затова отиваме на предсрочни избори", каза Коев.
"Предизборната кампания се надявам, че няма да бъде изпълнена с взаимни обвинения и компромати, а ще бъде сблъсък на идеи. Но трябва да се отбележи, че предизборната кампанията започна още преди година и половина, когато се разбра, че няма да имаме стабилно съставено правителство." Това каза от своя страна Елен Герджиков от ГЕРБ.
"Освен кампания без компромати ние се надяваме тя да бъде кампания на казване на истините за състоянието в държавата. Политиката трябва да излезе от клишетата и именно затова нашата кампания ще бъде насочена към нашата програма и нещата, които предлагаме и залагаме в нея. Доверие се гради и крепи на това какво обещаваш и дали след това го изпълняваш и именно на това ще заложим при кампанията си сред българските избиратели. Парите за предизборната кампания на ГЕРБ ще са в рамките на закона естествено", отбеляза Елен Герджиков.
"Ритане по кокалчетата по време на предизборната кампания ще има и подобни действия виждаме от няколко седмици, някак си това стана пословично." Това каза от своя страна Петър Москов от Реформаторския блок.
Той добави, че за да се борим с компроматните войни и обвинения трябва да бъдем по-активни и вземем участие в избора на 5 октомври, защото промяната зависи от всички нас.
"Когато не казваме, че очакваме от държавата да направи нещо - да реагира на едно наводнение, пожар или друга ситуация, а започне да изисква от държавата тя да си върши работата, дотогава ситуацията няма да се промени. Когато човек протестира срещу неправдите случващите в държавата, ако другите хора също смятат, че неправдите са налице то те трябва също да излязат и да подкрепят подобни протести, а не само да стоят пред телевизорите", каза Москов.

Станете почитател на Класа