Ден на траур в Бургас заради жертвите от наводнението

Понеделник е ден на траур в община Бургас. Там в събота загина Недялка Русева, която беше намерена удавена в автомобила си на пътя Бургас- Созопол. Тялото на Камелия Желязкова беше открито на спортната площадка в парк „Росенец“. Спасителни екипи откриха и трета жертва на наводненията – мъж, който обитавал каравана край село Ново Паничарево. По първоначални данни той се е удавил във водите на придошлата река Ропотамо. Бедствено положение е обявено в общините Опан, Гълъбово и Раднево. Евакуирани са над 30 души. Водната стихия заля и кварталите „Строител“ и „Лозенец“ в град Гълъбово. Сериозни щети има в селата Опан, Бял Извор, Априлово, Свободен, Трънково, Любеново, Землен и Тракия. Придошлата вода е разрушила и повредила пътни артерии и мостови съоръжения.  Язовирът в село Странско, община Димитровград е със скъсана стена. Наводнени са около 20 къщи и са евакуирани хората от населеното място. В село Бисер беше извършена превантивна евакуация. Тежка остава ситуацията в Берковица, където пороите наводниха къщи и оставиха хора без подслон.

Основни пътища в Бургаско бяха залети и останаха затворени през деня.Има наводнени къщи. Главен комисар Николай Николов, директор на „Национална служба пожарна безопасност и защита на населението” заяви, че продължава да е тежко положението с хората, които бяха евакуирани и настанени в кризисни центрове – липсват храна, вода, стоки от първа необходимост, лекарства.

„Това е първата ни задача днес – да се погрижим за тях. Всичко друго е след това – отводнителните работи, огледите на къщите, на инфраструктурата и подпомагането от държавата”.  Ген. Николов успокои населението, като увери, че критичните участъци и язовирите се наблюдават и към момента няма водоеми, които да създадат опасност за живота на хората. Нови евакуации не се очакват.

Продължаваме да наблюдаваме река Марица, но има значителен резерв до критичната точка”, каза директорът на ПБЗН, който потвърди, че нивото на реката се е повишило тази нощ.

 

 

Станете почитател на Класа