130 институции за деца трябва да бъдат закрити

Най-добрите условия за отглеждане на детето дава семейната среда. Това заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева по време на кръгла маса на тема „Подход от живот в институция към живот в общността. Правото на детето да расте в семейна среда".

Тя се обяви за създаване на устойчив модел на деинституционализация на децата над 3 години.

Детето е личност със собствени права, подчерта тя. Според Ева Жечева най-успешният подход за закрила на детето и семейството му е когато той e насочен към детето, съобщи news.bg.

Тя припомни, че от 2000 година е започнала деинституционализацията, която е била изведена като един от основните приоритети в политиката за детето.

По думите й, агенцията преодолява бариери и съпротиви, както и причините, подтикващи една майка да изостави своята рожба. Такива са бедността и наличието на увреждане на детето.

През 2006 е закрит дома в Могилино, който става катализатор на закриването на домовете. Именно от домовете за деца с увреждания започва процесът на деинституционализация. Всяко дете има своите права и потенциал, които излизат извън характеристиките дете с увреждане, подчерта председателят на ДАЗД и увери, че агенцията има куража да управлява промяната.

Според Ева Жечева структурните фондове имат ключова роля в политиката на извеждането на деца от домове.

409 са децата и младежите, за които има притеснения за поведението им, те проявяват агресия и автоагресия или се държат предизвикателно. Децата и младежите, които имат специални нужди от здравна социална грижа са 124. Децата с тежки поведенчески прояви са 112 и те се нуждаят от специална психосоциална услуга.

Децата се нуждаят от актуализиране на медикаментозните лечения, подчерта Ева Жечева.  Нужно е и прецизиране на диагнозите. Нужни са и стоматологични услуги за тези деца, тъй като голяма част от тях са с влошен зъбен статус.

Ева Жечева предупреди, че се наблюдава нежелание на психиатрични болници да приемат деца и младежи в криза. Психолози, логопеди и ресурсни учители са нужни за тази социализацията на децата.

Според Ева Жечева трябва да се инвестира в квалификацията и опита на хората, които работят в новите социални услуги. Анализът на мерките по деинституционализацията показва, че институционалната грижа е 6 пъти по-скъпа от предоставянето на социална услуга на уязвими семейства, 3 пъти по-скъпа от приемната грижа, 2 пъти по-скъпа от резидентните услуги.

Изготвеният план за действие цели разработването на голям брой социални услуги, като до 2025 година за всички уязвими деца и техните семейства трябва да бъдат осигурени услуги в общността.

130 институции у нас трябва да останат в миналото, като закриването им вече е в ход.

Към края на юни над 250 деца са изведени от специализирани институции. Освен това се наблюдава подем на приемната грижа в сравнение с минали периоди.

Станете почитател на Класа