ГЕРБ прекрати преговорите с ББЦ като "безпредметни"

В поредния кръг отразговори около бъдещото правителство ГЕРБ се среща с ББЦ, Разговорите между ГЕРБ и "България без цензура" (ББЦ) са били прекратени заради диаметрално противоположни позиции във вижданията на двете политически сили. Не получихме достатъчно уверения за това, че екипът на ББЦ има готовност да постави обща политическа позиция на своята партия, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Румяна Бъчварова след края на срещата, продължила около два часа в петък.

"България без цензура" не можеха да продължат разговора по същество, а ние се отнасяме сериозно към разговорите и имаме изисквания към представителите на партиите. Основното е те да представляват политическата сила, която представляват, а не лични мнения, заяви Румяна Бъчварова. ББЦ имат много програми. "Ние успяхме да установим от къде тръгваме, за да определим докъде стигнахме", каза още Бъчварова.

След като прекратихме разговорите преминахме към опознавателни теми. Надявам се колегите да се запознаят с предложенията ни, допълни тя.

Колегата й Цецка Цачева уточни, че втора среща с ББЦ няма да има.

Според Менда Стоянова от разговора се е разбрало, че двете сили са на диаметрално различни позиции и затова още на 4-та точка консултациите са били прекъснати. Оказва се безпредметно да продължим, коментира Бъчварова.

Цачева подчерта, че след като ББЦ вече са в парламента, следва да продължават да отстояват своите приоритети.

"Считаме, че задължителна приемственост между посланията по време на предизбораната кампания следва да изпълнява по време на мандата на новото НС", обясни тя. "

Отцепникът от ГЕРБ Светлин Танчев, който бе определен от Николай Бареков за председател на бъдещата парламентарна група на "България без цензура" (ББЦ), водеше преговорния екип на ББЦ в консултациите с ГЕРБ за формиране на правителство. Разговорите между първата и шестата формация в бъдещия парламент започнаха с предварително обещана подкрепа на ББЦ за правителство на ГЕРБ. По този начин ще се свали напрежението, на което Реформаторският блок (РБ) подлага партията на Бойко Борисов, заяви по-рано в петък пред Нова телевизия избраният за депутат от ББЦ Румен Йончев (отцепник от Коалиция за България), който също участва в разговорите.

В преговорния екип на ББЦ участваха още председателят партия "Лидер" Кънчо Филипов и водачът на "Гергьовден" Драгомир Стефанов.

Сред 15-те избрани депутати на ББЦ петима са от партията на бизнесмена Христо Ковачки "Лидер", която изненадващо се влезе в коалицията на Николай Бореков за парламентарните избори.

След като РБ постави формацията на Николай Бареков редом с БСП, ДПС и "Атака" като неприемливи коалиционни партньори, Йончев заяви, че целта на Реформаторите била да си "позлатят пръстите". Метафората за "златния пръст" бе използвана за Волен Сидеров в 42-то Народно събрание.

Първоначалната позиция на ГЕРБ беше срещу съвместно управление с ББЦ, както и на ББЦ срещу ГЕРБ, но след изборите на 5 октомври формацията на Бареков незабавно декларира готовност да подкрепи бъдещ кабинет на победителя.

"Реформаторите се опитват да позлатят пръстите си. Против сме всички, които опитват да скроят правителство на златния пръст. Ще подкрепим правителство на ГЕРБ с мандат на ГЕРБ. Това сваля напрежението от ГЕРБ и податливостта на рекетиране", обясни Йончев, който в миналия парламент бе депутат от левицата, но напусна и се присъедини към ББЦ.

Той каза, че за да е стабилно следващото управление, е добре в него да участват повече парламентарни групи - три или четири. "Ние сме в политическия център и можем да работим с всяка от парламентарните сили за добро управление, но наша задача винаги е била да не допускаме ДПС във властта", обясни Йончев.

Станете почитател на Класа