Брюксел каза за "Южен поток": Изпълнявайте ангажиментите до официалния отказ на Русия

България ще продължи да изпълнява задълженията си по проекта за газопровода "Южен поток", докато Москва не я уведоми официално, че денонсира двустранното споразумение за него. Така страната ни ще се постарае да избегне арбитражно дело за неустойки подобно на това за АЕЦ Белене, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.
Премиерът заяви, че решението за това е взето от колегите му държавни и правителствени ръководители на среща на върха на ЕС в Брюксел, завършила малко преди полунощ в четвъртък. Борисов е изложил българския въпрос в контекста на дискусия за кризата в Украйна и стратегията на Европа към Русия.

Решението дойде след като на срещата на върха в Брюксел Борисов е поискал отговор какво да прави България с „Южен поток". По думите му, отговорът е един. Изпълнявайте си междуправителственото споразумение, за да не носите съдебни санкции и да плащате пари както за „Белене". Оттам нататък всички други ангажименти са ангажименти на Eвропейския съюз и ние стоим зад това ваше решение. Така страната ни може вече спокойно да изпълни ангажиментите си по подготвителните дейности, по-специално за морската част на газопровода. И да издаде разрешителните за строежа му, обясни Борисов. „И тогава вече ще чуем, дали „Газпром" прекратява проекта. Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина. Не е по българска вина. В никакъв случай България не трябва да е виновна за спирането на „Южен поток", каза Борисов.

Нищо от това няма да става зад гърба на Европейския съюз, подчерта премиера, като упрекна предишните управляващи, че от една страна не са обяснили добре пред Брюксел, пред какви проблеми е изправена страната ни, а от друга, заради некадърност цяла година не са направили нищо за „Южен поток". „Аз мисля, че от Анкара когато беше посочена България с пръст, тя беше посочена именно за това, защото месеци, години наред ние не изпълняваме ангажимента, който имаме по междуправителственото споразумение", каза Борисов.

На въпрос, на ЕС ли ще разчитаме да разреши оставащите проблеми с европейското законодателство, Борисов отговори: „Европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Македония или Сърбия да минава трасето от там". Борисов остана на позицията си, че газопровод до България трябва да има, дори ако Русия държи да изгражда газов възел в Турция. „Нека да го докарат потока, тука ще си направим хъб и ще си продаваме газ, така както и Турция", каза Борисов.

Борисов разказа как за десет минути с географски карти в ръка (които показа на репортерите) е обяснил на колегите си в Европейски съвет българската драма с "Южен поток". Европа досега е била глуха за нея заради международната изолация на правителството на Пламен Орешарски, каза той. Сега обаче тя гледа България с други очи според преценката на премиера.

"За около десет минути им обясних, че решението на това е "Южен поток" да си дойде до България, където има вариант да направим газовия хъб" (складово-разпределителен възел-б.р.) , каза Борисов. Ако обаче това не стане и руският газ за "Южен поток" тръгне към Турция, България ще се опитва да възстанови проекта "Набуко" (от Турция през Балканите до Австрия), към което интерес е проявила Великобритания.

Борисов е поставил въпроса за "Южен поток" в контекста на по-широката енергийна зависимост на България от Русия, включително в ядрената си енергетика. "Ако през 2015 година удължението (на експлоатационния срок - б.а.) на пети реактор в АЕЦ Козлодуй не се извърши, ще има катастрофа с цената на тока в държавата", каза той. "България има пакет от проблеми, които трябва да реши с Русия и санкциите в случая, които ние поддържаме, играят по-лоша роля за България отколкото за самата Русия".

Станете почитател на Класа