Менда Стоянова: Думата национализация е спекулация

Промените засягат хората, родени след 1959 година. Те могат да избират - вноските им да останат в частните пенсионни фондове или да се прехвърлят в НОИ. Изборът може да бъде направен един ден преди да се пенсионирате, каза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в студиото на Нова телевизия. Срокът е ясен, посочи тя - той започва да тече от 1 януари 2015 година и приключва до последния ден преди вашето пенсиониране.
Ако работодателят обаче не е внасял коректно вноските в частните фондове, отговорността си е ваша, ако сте в НОИ - отговорността е на НОИ, каза още Стоянова.
Медна Стоянова категорично пенсионният модел, предложен от ГЕРБ, да е с цел национализация.
Думата национализация е спекулация. Ние даваме възможност на всеки един осигурен да прецени къде и по какъв начин да се осигурява. Този плач на така наречените експерти или на така наречените десни политици, които казват: „Ние, дами и господа, сме по-умни от вас и сме измислили модел" - това не е вярно.
Всички родени преди 1959 година ще получат своята пенсия на база на солидарния модел. Тези, които са родени след 1959 година ще имат право да избират - да се осигуряват по същия солидарен модел, или с капиталов частен пенсионен фонд, обясни още веднъж Стоянова.
Тези промени не са смяна на модела, категорична бе Менда Стоянова.
С това не се съгласи Мария Капон, председател на Единна народна партия. Тя обвини ГЕРБ, че иска да премине на страната на БСП.
Има един правилен модел и това е десният модел - отправи тя реплика към Стоянова.
Мария Капон изслуша интервюто с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова в телевизионното студио. Преди това тя също коментира промените, които гласува Народното събрание, относно възможността парите от частните пенсионни фондове да се преместят в НОИ.
По думите й това не е пенсионна реформа, а се нарича сриване и разруха на пенсионния модел, които имаме. „Ако в солидарния фонд има дефицит, което е видно, някой трябва да каже защо е необходимо да влязат пари там. Другото, което трябва да се каже, е има ли проблем с пенсионните фондове?", каза тя.
Председателят на Единна народна партия е против частните партиди да отиват автоматично в НОИ. Според нея това би било конфискация. „Национализацията на фондовете е по-добрия вариант, защото дайте си сметка какво ще се случи на капиталовия пазар. Ще има и много тежки последствия и за тези, които ще останат в частите фондове", аргументира се тя.
Според нея реалния мотив е липсата на пари в държавата, но иска да го чуе от управляващите. „Първата голяма атака срещу пенсионните фондове дойде от Дянков. Целта беше да пълни хазната", обясни тя.
„Пари има и държавата е длъжна да си намали разходите. Ако няма пари да каже, а не да взима парите на хората. Най-важното е да се разбере какви са реалните мотиви", категорична беше Капон.
Тя се надява президентът да наложи вето на този закон.

Станете почитател на Класа