БСП връща в дневния ред промените в закона за защита на конкуренциятa

БСП връща в дневния ред промените в закона за защита на конкуренцията. Промените, добили популярност като закон за търговските вериги имат дълга история. Миналото Народно събрание ги прие на две четения, но влизането им в сила се препъна в наложеното вето от президента. Днес проектозаконът влиза за разглеждане в икономическата комисия в НС.

Пред БНР депутатът от "БСП - лява България" Жельо Бойчев заяви, че подновяват законодателните си инициативи в подкрепа на българските производители и допълни: И в крайна сметка да преодолеем тези противоречия, на които сме свидетели в момента в практиката - нелоялни търговски практики, действия, в които по-силната страна налага своите условия върху по-слабите субекти на пазара. Подходящ пример за това са търговските вериги за хранителни стоки, каза Бойчев и даде конкретни примери за лоши практики.

Нашето законодателно предложение в 42 НС претърпя редица допълнения и корекции. И в крайна сметка се възприе границата от 50 милиона лева. Защо тази граница е съпоставима спрямо българските условия, каза Бойчев по повод критерия за 50 милиона лева оборот, над който търговците ще трябва да изготвят типови договори и да ги публикуват в интернет. За този критерий президентът посочи, че не е ясно как е избран, коментира още Бойчев.

Публикуването на типовите договори в интренет, идеята на тази публичност е да отпаднат лошите практики, за да може всеки един от доставчиците да сезира Комисията за защита на конкуренцията, ако попадне на такива практики. Това няма нищо общо с конкретните параметри, които ще бъдат договорени между съотвения доставчик и веригата. Очакванията и на българските граждани е в хранителните вериги да присъства българското производство. Ние като политическа сила сме поели ангажимент да подкрепим нашите производители. Ние сме стъпили и на анализ на европейското законодателство, уточни депутатът от БСП.

Станете почитател на Класа