Хан към македонските политици: Не си губете времето

Искрено съм загрижен от случващото се в Република Македония. Призовавам македонските политици да не си губят времето, а да се договорят.

Това каза еврокомисарят по разширяването на ЕС Йохане Хан по повод тежката политическа криза и преговорите между четиримата политически лидери в Македония. "След провала на срещата в Брюксел помолих лидерите, когато се върнат обратно, да продължат преговорите. В демокрацията компромисите са задължителни...Много е важно и двете страни да се съобразят с тежката политическа и икономическа криза в страната. Те трябва да съхранят жива евроатлантическата перспектива", каза още Хан пред Радио Свободна Европа. Той припомни, че двете страни са се договорили през месец април догодина да има предсрочни парламентарни избори. "Трябва да помогнем на тази държава да установи демократична култура. Поради тази причина много е важно да бъдат създадени условия за провеждане на честни, свободни и демократични избори. След това гражданите да решат кой ще ръководи страната", каза още Хан и изрази загриженост от икономическата и политическата ситуация в Република Македония.

БГНЕС припомня, че вчера лидерът на опозицията Зоран Заев обяви прекратяване на преговорите поради минирането на преговорния процес от страна на премиера Никола Груевски. Заев обяви, че ще продължи с оповестяването на "нови бомби".

Управляващата партия на премиера Нникола Груевски ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че "Заев се страхува от избори и тласка страната към дълбока криза за сметка на гражданите".

Станете почитател на Класа