Яне Янев: КТБ беше черна каса на политически и икономически групировки

КТБ е била черна каса на определени политически и икономически играчи, които са използвали средствата си, вложени там, за осъществяването на редица политически и други сделки.

Това заяви лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев в ефира на бТВ тази сутрин.

Нормално ли е да се случи подобно нещо и да няма последици. Някои хора явно искат обществото да бъде късопаметно и да забрави какво се е случвало в годините назад, каза още той и попита защо не се прави анализ на личности като Иван Костов, които са оказвали влияние в тези процеси по фалиране на банката.

След като си направил труда да прочете по-голяма част от доклада на парламентарната комисия за КТБ, Яне Янев установил, че голяма част от него е един ретроспективен анализ на всичко излизало през последната година в медиите по въпроса. Използвани са много клишета и епитети в него, а липсва най-важното причините за изчезването на голяма част от средствата в банката, защото не говорим за 4, 40 или 400 хиляди лева, а говорим за 4 милиарда лева, каза лидерът на РЗС, който е и съветник в Министерски съвет в борбата с корупцията.

БНБ, ДАНС и редица други институции не са си свършили работата относно контрола на случващото се в КТБ, констатира той. Комисията трябваше да даде списъка на всички кредитополучатели и да се разбере какви те са дали, за да получат въпросните кредити иначе всичко друго би било замитане на фактите под килима, смята Янев.

Фидосова много пъти си позволяваше да говори от името на Борисов, тя много често предлагаше законопроекти и различни други предложения без реално да ги е съгласувала с изпълнителното бюро на ГЕРБ или с Бойко Борисов, уверен съм в това, коментира Янев. Той добави, че дори в определени случаи е направил проверки, които са показали, че тя много често не е била съгласувала предложенията, които е правела.

Той беше категоричен и че Радан Кънев и Реформаторският блок са създателите на съдебната реформа. Затова те сега трябва да си понесат отговорността, смята Янев. Съдебната реформа трябва да се прави по същество, с конкретен план и идеи какво точно трябва да се промени

Станете почитател на Класа