Местан за закона на Кунева: Вълкът пее "Когато бях овчарче и овцете пасях"

"В политиката освен днес, има и утре. Сега управляват добри, най-добри и единствено добри министри. Чисти и пресвети, но какво ще стане, когато утре дойдат на власт недобри и корумпирани министри?", попита лидерът на ДПС Лютви Местан вицепремиера Меглена Кунева.
Повод за репликата му беше антикорупционният закон на Кунева.

"Орган, назначен от Министерски съвет, да контролира Министерски съвет ми прилича на песента в изпълнение на вълка "Когато бях овчарче и овците пасях", сравни Местан положението в закона, според което ръководството на новия орган се назначава от правителството и се одобрява от президента.

Местан е категоричен, че е абсолютно несъстоятелно да се очаква от това Бюро за предотвратяване на корупцията по висшите етажи на властта да се очаква ефективна работа. "С генератора на корупция ще се бори орган, назначен от генератора на корупция", обоснова тезата си, че корупция се генерира само от изпълнителната и местната власт, защото те държат финансовите ресурси и лостовете за влияние.

Преди това по тези и сходни причини и БСП отхвърли предлагания от Кунева закон в лицето депутата Атанас Зафиров, който пък остро се противопостави на положението, според което санкции могат да се налагат по анонимни доноси и прочете отрицателното становище на Асоциацията на председателите на общински съвети, нарекли такива методи "ежедневен лов на вещици, при които хората ще са омаскаряване, а клеветниците защитавани".

Станете почитател на Класа