Юрий Асланов: ДПС е управляващата партия, по-силна е от всички останали

Промяната в Конституцията няма да е същностна, а проформа. Проблемът на съдебната система не е институционален. Той е заложен в цялостната обществена етика, от която трябва да се изтръгнат всички фактори, които я развращават. Нужна е обществена заявка към всички обществени системи и общ план за реформи. Няма да се случи нищо положително, ако отделните системи се реформират "на парче".
Нищо няма да стане със съдебната система сама по себе си, ако другите системи не са реформирани.
Това коментира в интерзю за "Дневник" социологът Юрий Асланов, който е и член на Националния съвет на БСП.
Оценката на постигнатия "исторически компромис", според него, предстои. Засега знаем само, че "компромисът" е във формата на нужния брой подписи, казва той.
На въпрос "Какви са/ще бъдат страничните ефекти от този компромис?" той отговаря: "Обичайни като при всяко лекарство - повръщане, разстройство и прочие".
Според Юрий Асланов референдумът във вида, в който парламентът прие да се проведе, е безсмислен. Половината вина е на президента заради непрецизните и многозначни формулировки на въпросите. Другата половина е на партиите от управляващото мнозинство, които можеха да прокарат решението, но не го направиха, коментира той.
Социологът не е изненадан от избора на Мая Манолова от БСП за национален омбудсман, защото "в епохата на историческите компромиси, всичко е възможно".
Той обаче е на мнение, че "бременни с големи изненади" са предстоящите местни избори.
Асланов не смята, че кабинетът на премиера Бойко Борисов ще се разпадне, тъй като ги държи здраво интересът и липсата на силна опозиция.
Що се отнася до ролята на ДПС той коментира:
ДПС е управляваща партия. Тя диктува политическия дневен ред на страната. Когато ДПС управляваше от името на БСП и заради това кабинетът "Орешарски" бе свален от власт, мислех, че ДПС в близките години няма да се докосне до властта. Е, лъгал съм се. Ясно е, че са много по-силни от всички останали партии.

Станете почитател на Класа