Всички от ЕНП се извинили на Борисов за реакциите след убийството на Виктория Маринова

ЕНП ще си пуснат извинителни туитове за това, че се поддадоха и реагираха прибързано, защото запознах всички колеги със случая. Едно голямо "извинявай" от всички подред. Как на базата на фалшиви новини ще има подобна реакция да се очерни една държава.

 

 

Всички от Европейската народна партия се извинили на премиера Бойко Борисов за реакциите си след убийството на журналистката Виктория Маринова. 

 

Това обяви премиерът в Брюксел, където ще участва в заседанието на Европейския съвет.

След убийството различни политици призоваха за бързо и качествено разследване на убийството. Призивите им дойдоха на фона на информациите, които обвързаха убийството на Маринова с професията ѝ.

"ЕНП ще си пуснат извинителни туитове за това, че се поддадоха и реагираха прибързано, защото запознах всички колеги със случая. Едно голямо извинявай от всички подред. Как на базата на фалшиви новини ще има подобна реакция да се очерни една държава? Защото не сме били в хипотезата на Малта или Словакия. Благодарих на Ангела за подкрепата на немската полиция и немския съд", каза Борисов. 

 

http://epicenter.bg/images/news/102018/thumbs/sml_1539812336.jpg

 

 

http://epicenter.bg/images/news/102018/thumbs/sml_1539815329.jpg

 

Според Борисов заради изборите за Европейски парламент през май догодина много от политическите партии се опитали да използват убийството за политическа атака на една от най-силните си партии в ЕНП.

„Заради изборите май месец, много от политическите партии в ЕП се опитаха да използват един брутален, гаден криминален случай, който за съжаление се случи на българска гражданка. Да го използват политически за атака на една от най-силните си партии в ЕНП“, подчерта той. 

На въпрос остава ли подкрепата на ГЕРБ към Манфред Вебер като кандидат на Европейската народна партия да оглави Европейската комисия, Борисов заяви: "Голямо извинявай имаше и от страна на Вебер, и от страна на останалите колеги. Ще изчакаме конгреса в Хелзинки, тогава ще коментираме". Самият Вебер след убийството призова в туит властите в България да си свършат спешно работата.

„На базата на фалшиви новини подобна реакция да очерни една държава”, възнегодува Борисов. Той е благодарил на германския канцлер Ангела Меркел за реакцията на германската полиция и съд.

Борисов разказа, че дори казал в очите на премиера на Унгария Виктор Орбан казал, че не одобрява решенията му, свързани с на практика закриването на Централноевропейският университет в Будапеща, отношението му към неправителствените организации и някои негови изказвания.

„Изключително важно за българските граждани, които живеят във Великобритания, както и за английските граждани в България, да намерим възможно най-добрият изход за всички”, заяви още Борисов в Брюксел.

„Емоцията е силна, англичаните си тръгнаха не ние, но това е техният избор. Не бива да се подвеждаме по емоциите, защото след това ще страдат хиляди, хиляди хора, а и със сигурност ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа”, подчерта Борисов пред журналисти.

„Аз съм емоционален човек, но когато взимам важни решения, съм много хладнокръвен, особено по линия на сигурността”.

„По линия на службите ще настоявам по никакъв начин да не се промени координацията и работата между европейските и английските служби”, заяви още Борисов.

„Това е лошият вариант, ще бъде като икономическата криза – каквото и да се готвиш, няма как да се подготвиш за подобно нещо”, коментира още Борисов.

 
 

Станете почитател на Класа