Реформа на здравния модел няма да има в този мандат на правителството

В момента управляващите работят по 4 ключови приоритети в областта на здравеопазването, формулирани в коалиционното си споразумение: инвестиране в профилактиката, модернизация на Спешна помощ, изграждане на национална здравно-информационна система и промяна на здравноосигурителния модел.

Това съобщи пред Радио София председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова.

„Най-важният от приоритетите е повече инвестиране в профилактиката и промоцията на здравето. Друг приоритет е свързан с подкрепа и модернизация на спешната медицинска помощ. Този проект е стигнал етапа за строително монтажни дейности по съответните звена, всеки спешен филиал и отделение ще бъдат осигурени със съвременна апаратура, с линейка. Много залагаме на единната национална здравно-информационна система и до края на мандата очакваме да имаме поне елементи от нея", посочи Дариткова, цитирана от БНР.

 

Реформа на здравния модел няма да има в този мандат на правителството

 

От Министерството на здравеопазването имаме уверения, че до края на годината ще имаме електронни документи като направления за консултация със специалист и медико-диагностични изследвания, електронна рецепта и електронен обмен на данните. Това допълнително ще направи системата по-прозрачна и по лесна за контрол, с възможност за по-добро планиране на ресурсите.

"Може би няма да успеем до края на мандата да осъществим промяна на здравноосигурителния модел. Нужен е консенсус и сред институциите, и в обществото. Такъв консенсус още не е осигурен, а без него няма да има устойчивост“, каза Дариткова.

Перфектната здравна система задължително дава лесен достъп до общопрактикуващ лекар и дава възможност до изследвания и откриване на болестите в ранна фаза, а тежко болните няма да има нужда да доплащат за своето лечение. Освен това здравеопазването ще разчита и на други политики за постигането на добри резултати, например на образованието и на социалните грижи, каза още председателят на парламентарната здравна комисия.

Няма скрита информация относно ситуацията с разпространението на коронавируса. Налице е мобилизация на всички отговорни страни, допълни Дариткова. „България има достатъчен опит за справяне с подобни предизвикателства.“

 

Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа