Ексминистрите на БСП се отказват от амнистия

Александър Сивилов

До края на следващата седмица всички министри на левицата от кабинета на тройната коалиция ще подадат искания до главния прокурор да не се прекратяват евентуални наказателни производства срещу тях заради Закона за амнистията. Това заяви вчера пред журналисти в Боровец лидерът на БСП Сергей Станишев. Депутатите от Коалиция за България се събраха в курорта през уикенда, за да обсъдят работата си като опозиционна сила.
Решението за отказ от амнистия идва, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че с гласуваните промени в Закона за амнистията БСП всъщност е целяла прикриване на корупционни схеми и нарушения, свързани "с безстопанствена непредпазливост".
Според зам.-председателя на ПГ на левицата Михаил Миков в Наказателно-процесуалния кодекс има правна възможност наказателното производство да не се прекратява, ако обвиняемият или подсъдимият направи искане то да продължи.
„Досега няма образувани производства срещу наши министри, но нека тези искания да стоят на масата на главния прокурор, за да няма пречка за образуването на наказателни производства за престъпления по непредпазливост“, заяви бившият шеф на МВР.
"Щом законът им пречи, да премахнем тази пречка”, допълни и лидерът на БСП Сергей Станишев. Той припомни, че приемането на Закона за амнистията е било инициирано от НДСВ. Лидерът на БСП беше категоричен, че приемането на нормативния акт е било условие на коалиционния партньор за подкрепата на други законодателни инициативи на БСП.
Станишев помоли медиите да припомнят, че и настоящият зам.-шеф на Народното събрание Лъчезар Иванов от ГЕРБ в предния парламент също е подкрепил амнистията на първо четене, а десницата е направила това и на второ четене.
На семинара социалистите обсъждаха още медийната си политика и законодателните си инициативи. Според лидера на БСП основен проблем пред левите е забавената им реакция на събитията и упреците на управляващите. „Ще се опитаме да съкратим срока, в който им отговаряме“, каза в отговор на „Класа“ Станишев.
Бившият премиер беше много сдържан в отговорите за предстоящия лидерски дебат в БСП и кандидатурата на Татяна Дончева, която го нарече „безпомощно момченце”.
„Че съм момче, момче съм, не съм момиче, определено”, каза лидерът на левите. Той беше категоричен, че Дончева е „добре дошла“ да се включи в състезанието за поста . "Никога не съм казвал лоша дума за когото и да е в БСП, но в момент, в който целта е партията да бъде смачкана от страна на управляващата ГЕРБ и да няма опозиция, всеки трябва да премери своята критика, за да не вреди като цяло”, допълни Станишев.
„Трябва да отбележим, че за 3 месеца от работата на Народното събрание впечатлението ни е за голяма неподготвеност от страна на ГЕРБ. Липсват достатъчно законодателни инициативи, независимо дали става дума за правителството или за отделните народни представители“, коментира пред „Класа“ зам.-председателят на парламентарната група на левите Ангел Найденов. Според него от партията на Бойко Борисов са много мнителни към всички законопроекти, които предлага опозицията. За законодателната програма на Коалиция за България той обясни, че ще се работи по законопроекти, които да чертаят политическия профил на левицата в България. „Например става дума за промени в трудовото законодателство и социално-икономическата област, които са насочени към обикновените работещи хора“, обясни Найденов.




Румен Петков ще съди Симеон Дянков

Днес народният представител Румен Петков ще заведе дело срещу финансовия министър Симеон Дянков. Това заяви самият Петков вчера в Боровец. Той обясни, че в Плевен ще раздаде материалите, които ще бъдат внесени в прокуратурата. Левият депутат каза, че е лъжа и клевета заявлението на Дянков, че е пречил за компютърното обвързване на системата на митниците с НАП.
„Не е вярно, че съм купил на МВР туристически хеликоптери. Не само туристически, за съжаление никакви не можах да купя на министерството. Както и за неговата неграмотност, че това са средства, които ще бъдат спестени едва ли не от бюджета. Това са средства по Шенген и българският бюджет няма нищо общо с тях, в това число и бюджетът на МВР“, допълни Петков.

Станете почитател на Класа