Иван Гешев ще иска отвод на членове на ВСС

Иван Гешев ще иска отвод на членове на ВСС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.05.2023
  • Сподели:

Сега е преломен момент и съдебната система да се очисти от политическо влияние, каза главният прокурор

 

 

Сега е преломен момент и съдебната система да се очисти от политическо влияние през политическата квота във ВСС, както и от всякакви нерегламентирани опити за нарушение на конституционни принципи и върховенството на закона. Това каза Иван Гешев на брифинг днес. 

Пред медиите бяха показани извадки от чатове на Гешев с члена на ВСС Йордан Стоев, с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и анонимно писмо, изпратено до Гешев, с което му се казва да се оттегли от поста.

„Сега е моментът българските магистрати да покажат, че са независими и няма да позволят нарушение на основни европейски ценности, няма да позволят олигарси и мафия да правят това, което са правили до момента“, каза Гешев, цитиран от БТА.

Той заяви, че няма да подаде оставка.

„Аз като главен прокурор съм работил и ще работя само за България и за народа и ще си довърша мандата, каквато и лична или друга цена да има това. Искам децата ни да живеят в нормална държава, а не в завладяна държава. От това могат да се срамуват не магистратите. Могат да се срамуват няколко човека от съдебната власт, ВСС, политическата класа“, посочи главният прокурор.

„Объркали са и човека, и политическия тайминг. Ако искаха да превземат прокуратурата и малко да изчакат, да направят правителство и да го направят", каза той.

Гешев обяви, че е дал обяснение за „житейска корупция и търговия с влияние, а днес и по сигнал от Борислав Сарафов“. Той потвърди, че вече два пъти се е явявал пред прокурор.

Гешев посочи, че ще поиска да има закрито заседание на Пленума на ВСС. На него той ще поиска отвод на част от тези, които „може би участват в това покушение срещу съдебната власт“. 

Според него има безпрецедентно политическо обединяване срещу прокуратура.

„Всичко започна с намеци, че в името на семейството, че не е лошо да участвам в политически проект или да стана посланик в Израел или Турция. За мен беше странно и обидно, защото няма да допусна да бъде овладяна прокуратурата“, посочи още Гешев

Главният прокурор заяви, че през голям период от време изпълняващ длъжността главен прокурор е бил заместникът му Борислав Сарафов. 

Гешев припомни, че е разговарял с Десислава Атанасова от ГЕРБ след изявлението на Мария Габриел, в което тя посочи, че ще се иска оставката му. Той каза, че след като се върнал от САЩ, получил заплашително писмо. То бе показано на брифинга. В него се казва: „Затова те моля, Иди си с мир до десет часът сутринта в понеделник, за да не натисна един Enter” (правописът е запазен - бел.ред.).

 

Станете почитател на Класа