Борисов: В деликатна ситуация съм за импийчмънта

„Класа“

Поставен съм в деликатна ситуация, защото всички партии в парламента без коалицията ДПС – БСП искат импийчмънт на президента. Съжалявам, но не аз започнах тази война. Това заяви вчера от Берлин премиерът Бойко Борисов, който взе участие в проявите по случай 20 години от падането на Берлинската стена. В понеделник от „Атака“ и ДСБ поискаха започване на процедура за отстраняване на президента поради неспазване на конституционните му задължения да информира Народното събрание за своите действия. От ГЕРБ заявиха, че ще обсъдят идеята, а СДС вчера я подкрепи с уговорката, че искането няма да издържи юридически в Конституционния съд.
Реакцията на десните дойде, след като на 7 ноември държавният глава отказа да подпише указа на правителството за отзоваване на посланици в САЩ и Турция, които бяха обвинени в нарушения по време на парламентарните избори. На 8 ноември Първанов подкрепи Станишев, като обяви, че правителството не лови големите престъпници, а се занимава с експремиера, който „преместил някъде една папка“. Според Борисов Първанов е човекът, който е сформирал тройната коалиция, и чувството му за вина от това никога няма да изчезне. Министър-председателят допълни, че с всеки изминал ден става ясно колко безобразно е крала и управлявала България „цялата клика“ от БСП, ДПС и НДСВ.
„Неслучайно с Първанов от Кърджали се обажда и ДПС. Единият ден Първанов брани виновния Станишев, на другия ден Станишев брани Първанов. А Доган от Кърджали с маането им приглася“, обясни премиерът.
Бойко Борисов коментира и съобщението от прессекретариата на държавния глава, че управляващите се занимават с тема за ланшния сняг, каквато е импийчмънтът. „Ако бях на мястото на президента, щях да се замисля за ланския сняг. 132 млн. са откраднати. За 4 години не го чух нито веднъж да се изкаже срещу крадците, а сега се опитва да ни иронизира“, заяви министър-председателят.
Той беше категоричен, че ще има отзовани посланици.
„20 години след промените да си вземат законните пенсии и да отидат да си почиват. Направили са достатъчно за държавата. Тези хора на по 60-70 години, продължават да искат да работят, още можели да дадат. Крайно време е да дойдат млади хора с друг мироглед“, каза още от Берлин Борисов.
От прессекретариата на държавният глава заявиха вчера, че няма да има коментар на изказванията на премиера.



Премиерът обсъди с европейски лидери предстоящи визити


Бойко Борисов обсъди вчера с европейските лидери предстоящата размяна на визити по време на официален прием, даден от президента Хорст Кьолер в двореца „Белвю“, заедно с държавни и правителствени лидери от цяла Европа. Борисов коментира с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън предстоящата на 23 ноември визита в САЩ на външния ни министър Румяна Желева. Готовността си да посети страната ни в началото на следващата година е потвърдил в личен разговор с премиера и председателят на Европейския парламент Йежи Бузек. Бъдещето на Лисабонския договор и планираното за 14 декември посещение в София на премиера на Белгия бе акцент в разговора на Борисов с колегата му Херман ван Ромпуй.

Станете почитател на Класа