Минути преди гласуване ГЕРБ и ДПС внезапно отстъпиха за дерогацията на фона на възгласи ''горчиво''

Минути преди гласуване ГЕРБ и ДПС внезапно отстъпиха за дерогацията на фона на възгласи ''горчиво''
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.12.2023
  • Сподели:

За пореден път участниците в т.нар. "слобка" ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС смениха посоката по отношение на изключението от европейските санкции върху вноса и преноса на руски петрол в България (т.нар. дерогация). Те окончателно се разбрахадерогацията да остане до 1 март догодина. 

 

 

От около месец управляващите спорят докога да е срокът на дерогацията. От "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) настояваха тя да отпадне не по-рано от 1 март и не по-късно от 15 март 2024 г. На свой ред ГЕРБ и ДПС са категорични, че трябва да отпадне от 1 януари догодина. 

Днес на първо четене в пленарната зала се обсъждаха два законопроекта, вкарани в последния момент в програмата на парламента - един на ПП-ДБ и един на ГЕРБ - с различните дати за отпадането на дерогацията. Вносител на законопроекта на ПП-ДБ е Кирил Петков, а този на ГЕРБ е внесен от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Делян Добрев и Йордан Цонев. 

След над час дебати по законопроектите председателят на Народното събрание Росен Желязков даде 15-минутна почивка, по време на която ГЕРБ и ПП-ДБ най-сетне се споразумяха на обща дата -1 март 2024 г.След като заседанието бе подновено, ПП-ДБ и ГЕРБ обаче внесоха подписани заявления, че оттеглят законопроектите си.

В кулоарите на парламента зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев обяви, че ПП-ДБ и ГЕРБ са внесли писмени решения по време на почивката. "Радваме се, че разумът надделя и в деловодството ще бъде внесен законопроект, който отговаря на нуждите на обществото",каза Венко Сабрутев от ПП-ДБ. 

Теменужка Петкова потвърди, че в деловодството ще бъде внесен общ законопроект на двете формации."От 1 януари ще отпаднат квотите за износ на руски петрол, а от 1 март окончателно ще отпадне дерогацията",заяви тя. 

На въпрос кой е отстъпил, за да се случи тази промяна в позицията на ГЕРБ и ДПС, Йордан Цонев попита защо когато има разговори и разбирателство се пита кой е направил крачка назад. Още утре този нов общ законопроект ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание. Той ще бъде изработен днес в късния следобед, уточни Йордан Цонев.

"Всички правят заедно крачка назад, за да върви напред страната", каза Цонев и отказа да отговаря на повече въпроси от журналистите. 

След подновяването на заседанието Росен Желязков обяви, че вносителите са изтеглили законопроектите си, което бе посрещнато с възгласи "Горчиво!" и смях от опозицията. 

Георги Свиленски от БСП взе думата и каза, че подобно нещо не се е случвало в 10-годишната му практика на депутат. Да има празен дебат и изтеглени в последния момент законопроект. Той нарече случващото се "безумие" и "оргия". По думите ситуацията е безпрецедентна. 

Решението за оттегляне на двата законопроекта е внесено от Кирил Петков и Бойко Борисов, които буквално по-малко от час пред това говориха в кулоарите какдържат на своите дати и няма да отстъпят.

Георги Свиленски поиска 30-минутна почивка, за да се запонаят депутатите с решението. Председателстващата Росица Кирова (ГЕРБ) даде 15 минути. 

Един-единствен изказал се депутат в дебатите сутринта

По време на дискусията за двата вече отпаднали законопроекти основно говориха от опозицията. От управляващите само един депутат пожела да се изкаже.

"Възраждане", БСП и "Има такъв народ" са единодушни - дерогацията не бива да се отменя от 1 януари догодина, защото има опасност от рязък скок в цените на горивата. 

Климент Шопов от "Възраждане" обяви, че"борбата е за това кой да открадне"рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас". По думите му няма как рафинерията да работи с неруски петрол, освен ако в рафинерията не се налеят милиарди инвестиции. 

Независимият депутат Радостин Василев е на мнение, че "Лукойл" трябва да се национализира."Няма по-напечелил се от ГЕРБ и Бойко Борисов от времето на Вальо Златев в "Лукойл". Сега Асен Василев иска да заеме мястото на Борисов",каза Василев. 

След около час в дискусията най-сетне се включи представител на управляващата коалиция. 

Васил Стефанов от ПП-ДБ припомни, че през януари те са предложили да се налагат санкции върху нерегламентирания внос на руски нефт, както и план график за минаване изцяло на неруски нефт. 

"И двете предложения тогава не бяха подкрепени и днес сме в тази ситуация", каза той. Според Стефанов отпадането на дерогацията през март би осигурило технично време за гражданите и би осигурило енергийната сигурност на страната. 

Преди да закрие разискванията председателят на Народното събрание Росен Желязков поиска 15-минутна почивка, по време на която от ГЕРБ и ПП-ДБ се споразумяха да оттеглят законопроектите си. 

 

 

 

 

OFFNews

Станете почитател на Класа