Служебният министър: Русия е заплаха за България, от наш стратегически интерес е Украйна да победи

Служебният министър: Русия е заплаха за България, от наш стратегически интерес е Украйна да победи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2024
  • Сподели:

Подкрепата за Украйна ще остане във фокуса на отбранителната политика на служебното правителство, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на втората конференция за сигурността в Черно море в София.

 

 

Служебният министър: Русия е заплаха за България, от наш стратегически интерес е Украйна да победи

 

 

Русия използва дестабилизацията като инструмент да постигне дългосрочните си стратегически цели, посочи министърът. По думите му Москва използва и хибридни методи за влияние като ядрени заплахи, кибератаки и икономически натиск. Русия представлява заплаха за нашата индивидуална и обща сигурност, каза още той.

Служебният министър на отбраната посочи, че ситуацията в Черно море не е спокойна. Запрянов обясни, че в Северното Черноморие се водят военни действия, като използването на дронове е принудило Руския флот да се изтегли максимално далеч, което, по думите му, потвърждава, че това е „театърна война“.

«Не може да говорим за Черноморска сигурност, докато руската агресия в Украйна продължава», добави още той.

«България е засегната от тази ситуация, защото се използват морски мини и от двете страни в тази война, които понякога се освобождават от закрепванията и започват да плават свободно, като представляват заплаха за корабоплаването и за българските пристанища», обясни служебният министър. 

По думите Запрянов всичко, което се случва в Черно море, се дължи на факта, че Русия е променила отношението си към сигурността:

«Най-напред анексира Абхазия и брега на Абхазия, след това Крим, което доведе до преразглеждане на отношението към сигурността в Черно море».

България подкрепя Украйна в правото й да възстанови териториалната си цялост, посочи Запрянов и добави, че е от стратегически интерес за България Украйна да победи. Подкрепяме евроатлантическата интеграция на Украйна и вярваме, че вратите на НАТО трябва да останат отворени за страната, каза служебният министър.

 

 

Източник: Труд

Станете почитател на Класа