Цачева: Очакваме положителен доклад на ЕК

Очаквам техническият доклад на ЕК, който предстои да бъде публикуван, да бъде добър за нас. Това заяви вчера по БНР председателят на НС Цецка Цачева. В предаването „ Неделя 150“ тя категорично отрече внушенията, че премиерът Бойко Борисов не е популярен в редиците на ГЕРБ. На въпрос до каква степен партията не се поддава на контрола на министър-председателя, който поиска процедурата по импийчмънт на президента да не бъде възприета, Цачева обясни, че e съгласна с изказването на Бойко Борисов, че работа на правителството е да изпълнява програмата в условията на криза.
Според нея президентът излъчвал противоречиви послания, защото веднъж казвал, че правителството е без алтернатива, а в същото време атакувал двамата вицепремиери – финансовия и вътрешния министър. „Първанов не може да става инициатор по сега действащата конституция на подобни процеси, каквито той стартира“, каза тя. По думите й властта на държавния глава е „по-скоро морална и успоредно с безспорно представителната му функция, другата му функция е по-скоро арбитражна“. Тя уточни, че държи като председател на НС стриктно да се спазва конституцията и да се знае в условията на парламентарната република къде е мястото на президента и на парламента. „Сега на ход е Народното събрание, което стартира процедурата по импийчмънт“, допълни тя. Цачева подчерта, че не бива предварително да се правят прогнози, че гласуването в КС дали президентът е нарушил конституцията или не с публикуването на стенограмата от разговора му със Симеон Дянков, ще е в полза на държавния глава. „Това е неуважение към съда“, допълни Цачева.
На въпрос, дали заплатата й е 6000 лева, както обяви лидерът на РЗС Яне Янев, тя заяви, че това не е вярно. Цачева обаче призна, че е трябвало да направят изпреварващо действие и да не увеличават заплатите с 37 лв.



Депутати заминават за Русия

Парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Цецка Цачева, ще бъде днес и утре на официално посещение в Русия, съобщиха от пресцентъра на парламента. Визитата е по покана на председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Русия Сергей Миронов. В състава на нашата делегация са включени зам.-шефът на парламента Георги Пирински, председателят на Групата за приятелство България–Русия Красимир Велчев и народните представители Ирена Соколова, Делян Добрев, Димитър Лазаров и Георги Колев. Освен със Сергей Миронов те ще имат още срещи с министъра на енергетиката Сергей Шматко, съпредседател на Двустранната българо-руска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, с председателя на Държавната дума Борис Гризлов, с кмета на Москва Юрий Лужков и с председателя на Групата за приятелство с България в Държавната дума Валерий Драганов.

Станете почитател на Класа