Цветанов: Магистратите да се назначават след проверка в службите

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да използват информацията на службите при назначенията на магистрати. Това предложи вътрешният министър Цветан Цветанов вчера на конференция, посветена на борбата с корупцията в прокуратурата.
Според него при кадрови решения в съвета трябва да се използва класифицирана информация за кандидатите за дадени постове и посочи за пример назначенията в изпълнителната власт, където кандидатите за ръководни постове се проверяват от МВР и ДАНС. „Много е важно съдебната система да използва информацията, която има в службите,” подчерта МВР шефът. Министърът добави, че когато „член на ВСС дава гласа си за назначението на даден пост, той го прави по вътрешно убеждение, но данните ще му помогнат за допълнителна аргументация на вота“.
"Ако използваме СРС към лице, срещу което има наказателно преследване, а след това то контактува със съдия, това маловажен факт ли е и трябва ли да бъде сезиран ВСС, за да се вземе отношение? Важно е независимата власт да бъде наистина независима, а не да бъде зависима и оплетена от Красьо Черния и от октоподи", аргументира се за пореден път министърът. Според него ВСС трябва да спре да гласува тайно, за да се знае кой е дал доверието си за определен човек. Утре ще се проведе дългоочакваната среща между вътрешния министър и ВСС.
“Има много неща за споделяне, а не за противопоставяне”, заяви той по повод на съдебната система и обясни, че трябва да започне оздравителен и конструктивен диалог. Пред конференцията Цветанов отправи похвали към работата на прокуратурата. Той ги успокои, че обвинението ще си остане независимо.
Министърът отхвърли искането на ВСС за промяна в Закона за съдебната власт, която да даде на неговите членове допуск до класифицирана информация по право. Цветанов упрекна висшите магистрати за това, че досега не са си подали молбите за издаване на допуск.


МВР шефът не харесва „Биг брадър“

Аз не смятам, че „Биг брадър“ е предаване, което заслужава да бъде гледано, и такива предавания ни отдалечават от ценностите. Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира риалити шоуто по Нова телевизия. Според Цветанов в него няма „нещо, което да даде позитивното в обществото и възпитателен ефект“. „Трябва да има активна гражданска позиция, когато говорим за възпитание, за ценности", добави министърът. Той изрази надежда, че СЕМ и обществото ще имат повече активност по отношение на подобни предавания. „Всички трябва да бъдем по-активни за оценката ни за всичко, което се излъчва и облъчва обществото и младите", добави вътрешният министър. Шефът на СЕМ Георги Лозанов заяви пред „Класа“, че днес ще изслушат мониторингов доклад за предаването и че действително има настроения срещу него. Но че това е част от дебата, който „Биг Брадър“ предизвиква.

Станете почитател на Класа