Бойко Борисов предлага Цветанов за президент

Кандидатът на ГЕРБ за президентските избори ще е Цветан Цветанов. Това заявява в интервю пред „24 часа“, анонсирано вчера от изданието, премиерът Бойко Борисов. "Вбесих се на анализатори, които се упражняваха на мой гръб, че ще избягам от отговорност в президентските избори. Аз не бягам, останах кмет, докато си свърших работата. Сега ще остана премиер докрай. Ако исках да бягам, още миналата година нямаше да съставям правителство с несигурни партньори в парламента и щях да предизвикам предсрочни избори, а сега щях да имам мнозинство от 2/3“, мотивира се пред „24 часа“ Борисов. Премиерът обаче отказа вчера да потвърди пред журналисти дали ще издигне кандидатурата на вътрешния министър за поста на „Дондуков“ 2. В брезнишкото село Гигинци Борисов заяви, че до изборите има година и половина. В петък, 30 април, той пък обяви, че ще издигне кандидатурата на вицепремиер за поста държавен глава. Цветанов от своя страна съобщи, че не иска да коментира и че в момента има много работа. Изборите за държавен глава ще са в края на 2011 г.

Коментарите

„Твърдението „Цветанов - президент“ е несериозно. Много са далеч изборите. Ако премиерът беше направил специално изявление, тогава по бих склонен да повярвам. За мен това е абсолютен кьорфишек“, коментира пред „Класа“ социологът Живко Георгиев.
„Цветанов е безспорно популярен. Това е важно за един кандидат за вот. Президентът е обаче фигура, която е гарант за спазването на върховенството на закона – тук мисля, че ще има дискусия, имайки предвид действията на Цветанов спрямо съдебната власт.“ Такъв бе коментарът на Боряна Димитрова от социологическа агенция „Алфа рисърч". Според нея трябвало да сме наясно, че има повече от година и половина до изборите, а премиерът често променя позицията си в зависимост от поредните обстоятелства.

Без промени в кабинета

Няма да има промени в кабинета, заяви вчера пред журналисти Бойко Борисов. Той подчерта, че слуховете за смяна на финансовия министър Симеон Дянков се пускали от политическите му противници, които били безсилни. Премиерът препоръча да не се обръща внимание на думите на хора от предишния кабинет, защото, "освен че са лъгали народа, половината от тях се разследват".
По повод намеренията на БСП за искане на вот на недоверие към кабинета Борисов коментира, че ще извади ГЕРБ от парламента и ще последва политическа криза.

Станете почитател на Класа