Борисов: Може Цветанов да не е кандидат за президент

Премиерът Бойко Борисов даде вчера заден ход от решението си да издига кандидатурата на Цветан Цветанов за президент от ГЕРБ. „Дали Цветан Цветанов ще е кандидат за президент, ще преценим, ще видим, защото, ако така продължава с тези интерпретации, можем да сменим решението“, заяви Борисов в предаването „Нека говорят“ по Би Ти Ви. Той призна, че си играе с анализатори и социолози. От думите на министър-председателя стана ясно, че това е единственото му забавление сред многото работа по справяне с икономическата криза. Борисов разказа, че всяка вечер до 22,30 часа министри стоят при него да докладват, а сутрин в 6.30 ч дежурният по МВР първо него осведомява за оперативната обстановка в страната през изтеклата нощ, така че „единственото забавление оставали коментарите на социолозите“.
Запитан защо ще преразглежда решението си за Цветанов, Борисов лаконично коментира: „Нека се упражняват още една седмица в други писаници, много са ми интересни да ги чета. Може в един момент и аз да поискам като Ахмед Доган да си седя вкъщи и да си имам хора в институциите.“
По повод високия рейтинг на вътрешния министър Цветанов, който в последното проучване на социологическата агенция МБМД изпреварва премиера, Борисов обясни, че по-важното не е кой е първи или втори, защото “ние и двамата сме над Първанов“.
Борисов обясни ранното произнасяне на името на МВР шефа за кандидат-президент на ГЕРБ така: „Вашите колеги не спряха да бърборят и да питат все едно и също. Бях кмет и една година само този въпрос слушах, сега станах премиер, пак този въпрос слушам. Ще си правя каквото искам, ще ви казвам всеки ден различни неща, да видим какви трактовки тогава ще има. То бива, бива нахалство, ама то вече е безгранично“, добави премиерът.
„Цецо съм го взел от човек, който носи папките в МВР, и в момента една агенция му е дала най-висок рейтинг, за което истински се радвам, защото, ако царят се радваше на моя рейтинг навремето и ми беше дал на мене след това да му помогна в партията, той още щеше да е на власт“, каза Борисов. Той подчерта, че няма да направи грешката на Симеон Сакскобургготски. И добави: “Какво ме грее този рейтинг. Аз няма да векувам като премиер.“ На въпрос, ако Цветанов реши да се еманципира, какво ще предприеме, Борисов отговори: „Значи не съм подбрал правилно човека.“ Министър-председателят подчерта, че „Цветанов знае какво съм направил за него, оценявам неговата работа, радвам му се като на дете, но ако не го оценява - нито сме първите, нито сме последните“, коментира още премиерът. Той отново нападна президента Първанов, обяснявайки, че прави всичко възможно да се провали ГЕРБ. Борисов обясни, че за него най-важно било да си идентифицира противника, а като противници той определи всичко извън ГЕРБ.
Премиерът съобщи още, че предстоят съкращения в МВР, като 3000 служители на ведомството ще бъдат освободени от работа.
По-рано вчера Борисов коментира и предстоящата реформа в театрите. „Не може един билет за опера на данъкоплатците да струва 137 лева – толкова излиза той за Старозагорската опера например“, каза Борисов. Премиерът съобщи, че днес ще се срещне с представители на театралната гилдия, които искат да протестират заради орязване на разходи. „ Ще трябва реформа и тук, няма как иначе. Не може да глобяваме целия народ, за да съществуват някакви разни малки трупи“, каза още премиерът.

Станете почитател на Класа