СДС: Областните управители да се избират пряко

„Класа“

Областните управители да се избират пряко, както кметовете. Това предложиха вчера от СДС. Лидерът на сините Мартин Димитров заяви, че второто изборно ниво на местно самоуправление ще обособи страната на региони и така ще се улесни усвояването на средствата от Европейския съюз. „Децентрализацията може да бъде много успешна антикризисна мярка“, заяви Димитров. Сините предлагат още две идеи за местното управление. Едната е част от данъка върху доходите на физическите лица да остава за общините. „Държавата в момента им дава по-малко пари и иска от тях повече отговорности. Това трябва да се промени – отговорностите да растат, но заедно с това и средствата“, коментира Димитров. Той предложи също да отпадне изискването за общините парите от продажби на имоти да могат да бъдат използвани само за ремонти. „Могат да раздадат тези пари на учителите например, защо трябва да се ограничават“, каза Димитров. „Това е добра идея. В цяла Европа второто ниво на управление е наложено“, коментира пред „Класа“ Любен Татарски от ГЕРБ, който е председател на комисията по регионална политика и местно самоуправление в парламента. „Така ще се решават въпроси, които не са от локален общински характер, а от надобщински характер: например регионални, инфраструктурни проекти, разпределението на централната власт. Делегирането на правомощия на второто ниво би улеснило местните власти и би разтоварило централната администрация“, добави Татарски. Той обаче уточни, че законодателни решения на проблема все още няма, въпреки че идеята е стара. В. „Класа“ й даде гласност още през 2007 г., когато Фондацията за реформи в местното самоуправление заедно с експерти от стратегическия отдел на МС я представиха пред областните управители. България е поела ангажимент пред ЕС за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление още през 2004 г.
Против идеята тогава се обявиха от БСП, които я отложиха за „следващия кабинет“ с мотива, че така няма да могат да контролират губернаторите. Сега против идеята е „Атака“. Зам.-председателят на комисията по местно самоуправление Николай Пехливанов от „Атака“ заяви, че „областните управители са представители на държавното управление по места и региони и е редно да се назначават от Министерския съвет. Те изпълняват функциите на държавата и не виждам резон да трябва да се избират пряко“.


Проблеми с ОП „Трансгранично сътрудничество“

От СДС вчера обявиха, че България не може да ползва средствата по европейската програма за трансгранично сътрудничество, защото не сме си платили вноската. „Вноската е едва 13% от парите, които имаме право да ползваме“, заяви Димитров. Той даде пример с кмета на Свищов Станислав Благов, който спечелил проект по трансгранично сътрудничество с Румъния, но не можел да получи финансиране заради неплатена вноска. „Значи има пари за спортна зала за 110 млн. лв., за нови вертолети, но няма пари да си платим вноските“, заяви Димитров. Той поиска от евроминистъра Томислав Дончев пълен списък с програмите, по които България не плаща вноските си.

Станете почитател на Класа