Съдебна ДАНС преценява морала на магистратите

Ана Михова
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

„Съдебна ДАНС“ да направи преоценка на кадрите в съдебната система, за да бъде върнато доверието в нея. Това предложи вчера шефът на Върховния административен съд Константин Пенчев на обществена дискусия за стратегията за продължаване на съдебната реформа в парламента, изработена от Министерството на правосъдието.
“Не трябва ли чрез някакъв инструментариум да направим преоценка на сегашните кадри по някакви морални критерии?”, попита Пенчев. И обясни, че досега никога не са проверявани моралните качества на магистратите, освен ако не е имало конкретен сигнал за нарушение. „Направете съдебна ДАНС“, призова той и веднага добави, че въобще няма предвид полицаите да ровят в досиетата на съдиите, но „искам съдиите да бъдат чисти“. Повод за гневното изказване на шефа на ВАС в самото начало на дискусията стана скандалът с имотите на петима висши съдии. Преди дни се разбра, че те са получили земи в Приморско като нуждаещи се. По-рано вчера Пенчев определи постъпката им като „пълно безобразие“. “Срам ме е от петимата висши съдии, които са си позволили това, защото става дума за морал и това е удар по магистратите, който с години ще ни тежи“, коментира той. „Назначаваме млад магистрат на работа, а той вече се оказва с хотел. Защо не продължи да се занимава с тази „богоугодна дейност“, попита шефът на ВАС. Без да назове им,е стана ясно, че думите му са по адрес на младши съдията в Благоевградския окръжен съд Деница Урумова, дъщеря на шефа на Трето отделение във ВАС Николай Урумов. Младата съдийка строи хотел в Приморско, а правото на строеж е получила като социално слаба през 2007 г. По този случай ВСС извършва проверка.
„Съдебната система е като банковата“, посочи още Пенчев. „Ако се срине доверието в банките, те фалират, ако се срине доверието в съдебната система – фалира държавността“, добави той. Според него замислената реформа е добра, но тъй като Висшият съдебен съвет наскоро назначи нови началници на всички съдилища и прокуратури, тя ще се осъществи чак след 5 години, когато изтекат мандатите им. "Кога ще започнем да връщаме доброто име на съдебната власт, след 5 години е късно“, посочи той.
От своя страна правосъдният министър Маргарита Попова, която представи стратегията в парламента, обясни, че може да се направи нещо в посока на моралната оценка на работата на магистратите, тъй като доверието към системата е от изключително значение. Попова предупреди, че реформата в съдебната власт няма да мине и без реформа в МВР и във всички звена, които работят със съдебната система – НАП, Агенция „Митници“. Тя съобщи още, че се предвижда създаването на орган, който да следи изпълнението на реформата. Като „вероятно техническа грешка“ шефът на ВКС Лазар Груев посочи отсъствието на съдии в контролния орган, където ще бъдат включени зам. главен прокурор, зам.-министър на правосъдното министерство и МВР. Попова съобщи, че до 10 дни ще внесе стратегията в Министерския съвет.

Станете почитател на Класа