Борисов попита медиите дали са свободни

Писмо до главните редактори на медиите, в което ги пита дали са подложени на политически натиск, разпространиха вчера от кабинета на премиера Бойко Борисов. Повод за това стана изказването на президента Георги Първанов в с. Витановци в събота. Там той обвини кабинета в залитане към методите на полицейската държава и оказване на натиск върху медиите. „В България стават странни неща. Не може да не ви прави впечатление, че покрай онези необходими действия на полицията, които трябва да респектират престъпността, ставаме свидетели на доста радикални действия, които прехвърлят границата и които са част точно от този стремеж да се внуши, да се създаде страх в обществото”, заяви Първанов. „Свидетели сме на последователна кампания за натиск върху медиите“, каза още той. Президентът отново разкритикува и промените в Закона за радио и телевизия, върху които в края на миналата седмица наложи вето.
Писмото на Борисов до четвъртата власт се състои от три въпроса. Първо, той приканва шефовете на медии да обявят публично дали правителството е оказвало натиск върху редакционното и новинарското съдържание на медиите. Във втория въпрос премиерът пита дали действие или решение на правителството е ограничавало свободното им финансиране и разпространението им. В третия въпрос премиерът призовава главните редактори да отговорят дали тълкуват намаляването на броя на членовете на СЕМ и КРС като ограничаване на редакционната им политика в интерес на правителството.
Още преди разпращането на питането до главните редактори при откриването на храма „Възнесение Господне“ в столичния квартал „Ситняково“ премиерът Борисов коментира, че причина за критиката на Първанов са добрите оценки за работата на кабинета му. „Разбирам, че оценките, които правителството получава, дразнят президента Първанов и не съвпадат с неговите виждания“, обясни Борисов. Според него обаче един държавен глава не би искал във време на финансова и икономическа криза да свали правителството, избрано по демократичен начин. „За съжаление не аз съм този, който провокира този диалог между институциите", заяви премиерът.
Според Борисов Първанов напада правителството с повод и без повод. Той коментира и критичните оценки на лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Ахмед Доган от събота. „Като залп на „Аврора" неговите ортаци Доган и Станишев едновременно атакуват правителството", коментира Борисов. Министър-председателят за пореден път отрече и възможността за евентуална коалиция с ДПС на предстоящите президентски избори. „С Доган ние няма да направим никога това, което Първанов прави с него", заяви Борисов.
Премиерът Борисов обаче беше категоричен, че не вижда защо трябва президентът да жали престъпността. „В огромния обем работа, който вършат службите, могат да бъдат допуснати и грешки“, призна той и допълни, че е разговарял два пъти с вътрешния министър Цветан Цветанов на тази тема. “МВР се стараят максимално да не допускат грешки“, обясни Борисов.

Станете почитател на Класа