Бойко Борисов не е говорил с шефа на ЦРУ за проект на президента Първанов

Темата за нов политически проект на президента Първанов не е обсъждана на срещата между премиера Бойко Борисов и директора на ЦРУ Леон Панета. Това пише в отговора на началника на кабинета на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова до президентската институция. Информацията потвърди пред „Класа“ източник от Министерския съвет.
Отговорът дойде, след като шефът на кабинета на президента Георги Първанов ген. Никола Колев изпрати в понеделник писмо до премиерския кабинет с въпрос дали темата за създаване на нов политически проект от страна на държавния глава е била коментирана с шефа на ЦРУ Леон Панета на 26 май. Тогава той бе на посещение в София. Поводът за писмото стана информация на вестник "Труд" в броя им от 27 май, в която се казва, че "по време на срещата е станало дума и за политически проект на президента Георги Първанов".
В писмото, което е било изпратено в понеделник, ген. Колев пита дали темата наистина е била дискутирана на срещата между Бойко Борисов и Леон Панета и ако това е така, дали е било посочено, че политически проект все още няма, уточниха от пресцентъра на държавния глава.
В изясняването на казуса, какво е дискутирано на срещата с шефа на ЦРУ, по-рано през деня вчера се включи и БСП. Оттам са внесли актуален въпрос към премиера Бойко Борисов, на който обявиха, че чакат отговор в петък. Автори на питането са червените народни представители Румен Петков и Петър Курумбашев. В писмения вариант на питането до премиера те искат разяснения по следните точки. Първо - ако шефът на ЦРУ и Борисов са коментирали този въпрос, в какъв контекст е станало това? Второ - коректна ли е така поднесената информация, от която става ясно, че шефът на ЦРУ е бил информиран предварително, или просто е проявил интерес към т.нар. политически проект на Първанов? Двамата народни представители се позовават на същата публикация във вестник „Труд“.
В изявление в кулоарите на Народното събрание вчера бившият вътрешен министър Румен Петков изключи възможността шефът на ЦРУ да е проявил интерес към вътрешнополитическия живот на България. "Няма такава практика, това е обидно за САЩ", смята Петков. Според него има голяма вероятност публикацията да е грешка, защото противното би означавало, "че някой го е страх от сянката на Първанов и материализира виденията си в разговори с ключови фактори в специалната сфера в световен мащаб".

Станете почитател на Класа