Джеймс Стайнберг: САЩ и България имат изключително партньорство

Екип на „Класа“

Заместник държавният секретар на САЩ Джеймс Стайнберг, който бе на кратко посещение в България, заяви на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов, че САЩ и България имат изключително партньорство, не само по регионални въпроси, но и в целия свят. Според него България може да изиграе важна роля в реализирането на евроатлантическите амбиции на страните от Западните Балкани.
Той посочи, че оценява усилията на настоящето правителство за изграждане на силна икономика и оценява приноса на България в Афганистан. Стайнберг благодари за решението на българското правителство да приеме един затворник от Гуантанамо. Дипломатът допълни, че има много възможности за сътрудничество между София и Вашингтон в областта на правосъдието и икономиката.
Премиерът Борисов бе категоричен, че толкова чести посещения на високопоставени представители на САЩ са явна подкрепа за усилията на правителството в борбата с корупцията и престъпността, спазването на фискална дисциплина и по-лекия изход от кризата за всички съсловия. Борисов подчерта, че България ще участва в проекта на НАТО за европейска ПРО. Засега обаче не е ясно, дали такъв проект ще бъде реализиран. Темата ще бъде коментирана на следващата среща на върха на НАТО в Лисабон през есента.
Стайнберг допълни, че по отношение на ПРО в Европа най-важно е да се работи съвместно за постигане на съгласие по новата стратегическа рамка на НАТО. Съгласието по темата ще е показател дали ПРО е приоритетна мисия за алианса.


Николай Младенов: Решаваме въпроси за сигурността в семейството си в НАТО

България решава въпросите от сферата на сигурността „в рамките на семейството си в НАТО, а въпросите на икономическото си развитие – в другото си семейство, в Европейския съюз“. Това каза външният министър Николай Младенов, помолен от „Класа“ да коментира предложението на руския генерал Владимир Дворкин на територията на България и Румъния да бъдат разположени руски ракетни установки С-300.
Това е изключително несериозно и смешно, каза Младенов по повод предложението по време на съвместната си пресконференция със заместник държавния секретар на САЩ Джеймс Стайнберг вчера. „Когато в НАТО приключим дискусията как трябва да бъде структурирана противоракетната защита, вратата ще е отворена за сътрудничество с Русия“, подчерта първият ни дипломат. „Нашите усилия не са насочени срещу Русия и нейните интереси, отворени сме за сътрудничество“, каза Стайнберг.
България играе важна роля за стабилизирането на Балканите и представлява модел за страните от региона, подчерта заместник държавният секретар на САЩ. Той потвърди стратегическото партньорство между България и САЩ и благодари на страната ни за помощта, която оказва в рамките на НАТО.

Станете почитател на Класа