Нова теория за мистериозната смърт на девет туристи на прохода Дятлов през 1959 г.

Нова теория за мистериозната смърт на девет туристи на прохода Дятлов през 1959 г.
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    31.01.2021
  • Сподели:

Изследователи от Федералната политехническа школа в Цюрих (Швейцария) представиха ново проучване, с което искат да обяснят чрез използване на симулации, странните обстоятелства, при които девет съветски туристи са загинали на прохода Дятлов преди 60 години по време на екскурзия в планината Урал.


По това време телата на жертвите са открити на различни места по източния склон на планината Отортен и на различно разстояние от шатрата, някои с малко и изпокъсани дрехи, а други със сериозни наранявания, като скъсан език или изпразнени очни кухини. Палатката бе празна и едната й страна - скъсана.


Официалната версия на декласифицирания случай стига до заключението, че туристите са били убити от „голяма сила, на която не са могли да устоят". През тези 60 години обаче се появиха безброй версии на събитията, вариращи от нападение на избягали затворници до извънземна намеса.


Миналата година руските власти окончателно потвърдиха причината за смъртта на туристите, като заявиха, че трагедията се дължи на лавина и фактът, че младите хора не са могли да намерят палатката след напускането й, се дължи на лошата видимост.


Сега авторите на новото изследване, публикувано в Communications Earth & Environment, посочват, че това, което е убило туристите, не е обикновена лавина, а лавина, известна като лавинна плоча, при която голям твърд снежен блок се откъсва от натрупания сняг. Швейцарците вярват, че това явление може да обясни мистериозните обстоятелства на трагедията.


"Използвахме данни за триенето на сняг и локална топография, за да покажем, че малка лавинна може да възникне на лек наклон, оставяйки малко следи. С помощта на компютърни симулации показахме, че ударът на снежна плоча може да причини наранявания, подобни на видените", каза Йохан Гауме, водещ автор на изследването.


Александър Пузрин, съавтор на изследването, каза, че първоначалният „спусък" на лавината е бил, когато членовете на експедицията са се врязали в склона, за да поставят палатката. Тогава катабатичен вятър вероятно е повлякъл сняг и е предизвикал натрупване на допълнителен товар. "В един момент може да се е образувала пукнатина, която се е разпространила, причинявайки снежната плоча да се откъсне и да тръгне", каза Пузрин, който признава, че не са разгадали напълно мистерията, тъй като все още има няколко въпроса, които трябва да бъдат решени.

 

"Истината, разбира се, е, че никой всъщност не знае какво се е случило тази нощ. Но ние предоставяме сериозни количествени доказателства, че лавинната теория е правдоподобна", заключи Пузрин.

Станете почитател на Класа