Йълдъз Ибрахимова се завърна с албума Back to my love

Джаз примата на родната сцена Йълдъз Ибрахимова изправи на крака почитателите си, които присъстваха на премиерата на новия й албум Back to my love, в понеделник вечерта в Sofia live club. Клубът с най-добрата сцена за жива музика даде възможност на голямата певица да се разгърне, за да покаже най-атрактивните парчета от новото CD. Помагаха й едни от най-добрите ни музиканти - Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов – Еко (бас, контрабас), и Христо Йоцов (барабани, перкусии).
След няколкогодишно мълчание ( последната продукция на певицата беше сборният двоен албум „30 години на сцената”, 2006) първата дама на българския джаз осъществи проект, в който е събрала образците на първата си любов: парчета от класическия вокален джаз от началото и средата на миналия век. Back to my love съдържа 14 пиеси от световното музикално наследство като It don’t mean a thing и I got it bad на Дюк Елингтън, I loves you porgy на Ира и Джордж Гершуин, Night in Tunsia на Дизи Гилеспи, Got bless the child на Били Холидей, Black coffee, Route 66 и други.
Албумът е с особена стойност за певицата, тъй като това е първият проект, създаден от нея след смъртта на съпруга й – известния турски политик Али Динчер. Те се запознават по време на неин концерт в Анкара, в който певицата изпълнява някои от любимите си джаз стандарти. Али Динчер е омаян от гласа й, а не след дълго, вече неин съпруг, се превръща и в солидна опора за певицата във всичките й творчески проекти. Днес Йълдъз посвещава Back to my love на Али, който до последно бе до нея. Близо година след смъртта му Йълдъз не се осмели да пее. Сега го прави и в памет на Али Динчер, който не би й позволил по никакъв повод да се откаже от изкуството.
Музикантите, които партнират на Йълдъз, отдавна са изкушени от нейното изпълнителско майсторство. Ето защо те също музицират с вдъхновение и всеотдайност. Back to my love може да се окаже само първата част от трибюта към златната ера на джаза, който Йълдъз и великолепното трио от инструменталисти създават. Президентът Георги Първанов изпрати огромна кошница цветя. Министърът на културата Вежди Рашидов лично поднесе почитанията си. Сред гостите на промоцията бяха забелязани политици, депутати, известни музиканти. Гости бяха още шефът на НДК Христо Друмев, Минко Герджиков, младата звезда Маги Джанаварова, както и техните колеги от различни издания на Мюзик Айдъл – Тео Койчинов, Русина и Ели Раданова. Албумът на Йълдъз Ибрахимова „Back To My Love” е на музикалния пазар от Вирджиния Рекърдс с медийната подкрепа на Jazz FM и TV7.
2009-а бе едно от върховните постижения в кариерата на Йълдъз. Тя беше голямата звезда в последната вечер на Международния джаз фестивал в Ниш. Фестивалният комитет награди Ибрахимова с почетна награда за изключителен принос в развитието на джаза, както и награда за най-добра промоция на джаз за 2009 г. Певицата се представи с пъстра програма от класически джаз – през Бах, Моцарт до Гершуин и Дюк Елингтън, балканска музика и накрая цигански романси.



- Йълдъз, какво е за вас джазът?

- Джазът за мен е музиката на свободния дух. Песните, които избрах за този албум, са ми много скъпи. Някои от тях съм пяла в ученическите си години, в музикалното училище и в консерваторията...Това е музика, създадена с любов, от която имаме особена необходимост ние, съвременните хора. Заобиколени от технически чудеса, забравяйки за чистото и вечно чувство – любовта! Заглавието на албума е Back to my love и има за мен две значения. Първото е, че го посвещавам на моя съпруг Али Динчер, второто е, че се връщам към моята голяма любов – джаза.

- Съвзехте ли се след голямата загуба – смъртта на Али Динчер?
- Болката завинаги остава. Бях решила дори да не пея, но го направих и заради него. Запознахме се на мой концерт, свързваше ни и музиката. Али Динчер беше голям почитател на изкуството. Затова продължавам да пея в негова памет.

- Успяхте да насочите вашата 12-годишна дъщеря Суна към музиката. Вече решила ли е с какво ще се занимава?
- Засега свири на пиано. Прави го с интерес и желание дори се яви на конкурси. Правим и концерти с нея. А с какво ще се занимава занапред, е рано да говорим.

Станете почитател на Класа