Димитър Хинков представя: Картините ми се купуват въпреки кризата

Долорес Витанова

В галерия „Средец” на Министерството на културата днес в 18,30 часа се открива изложбата живопис „Експерименти” на Димитър Хинков.
През последните две години авторът изследва сблъсъка между различни материи и се стреми да ги моделира, изваждайки техния чист и суров вид на показ. Експериментирайки, той търси нови форми за изразяване, изгражда образи със сложен строеж, с нетрадиционни за живописта материали.
Димитър Хинков е роден през 1972 г. в София и е трето поколение художник. Завършва Средното специално художествено училище за сценични кадри в Пловдив и Националната художествена академия в София, специалност живопис. Има над 40 самостоятелни изложби в България /Пловдив, София/, Франция, Швейцария, Испания, Италия, Вашингтон, Мадрид, Флоренция. През 1999 г. печели Наградата за млад автор за специализация в ателиетата „Сите интернационал дез арт”, Париж, Франция.
Часове преди откриването на изложбата авторът разказа специално за „Класа“ кое го провокира да създава експериментаторските си платна и може ли българският художник да продължава да продава картините си въпреки кризата.

- Колко платна включва новата ви експозиция?
- В зала „Средец“ представям 40 платна, рисувани през последните две години. Неслучайно изложбата носи името „Експерименти“. При реализирането на картините вървях в различни посоки, като използвах нетрадиционни за живописта материали - пясък, картон, яка хартия... Въпреки че произведенията ми са много различни като техника и материали, подредени в залата, те създават усещането за обща визия, обща композиция, обща хармония.

- Имате ли любима тема?
- С годините темите непрекъснато се менят. Минал съм и през голото тяло, и през натюрморта... Независимо обаче от това, което съм рисувал, винаги съм си поставял задачи, които да ме провокират. Целта ми е да създавам неща, които да са оригинални, интересни, да привличат, да имат по друго излъчване. Мисля, че това важи за всеки творец, който държи да има свой собствен стил.

- Вие сте модернист, как приемаше този факт дядо ви - големият класик Христо Бояджиев?
- Имах голям късмет мой пръв учител да бъде дядо ми, един от доайените в българската живопис. Той беше сериозен реалист и много от новите неща му бяха чужди, но знаеше, че моето поколение трябва да се развива в тази посока. За него обаче беше важно първо да науча добре класическата живопис и чак след това да се впусна в модернизма. Затова и непрекъснато ми даваше съвета: “Първо рисувай така, че да можеш рисунката да я „разбиваш с чук” , тя да е здрава, реалистична и тогава тръгвай по модерните течения. Да не стане от незнаизъм-модернизъм, както са някои художници в момента!” Никога няма да забравя и неговия девиз“ Нито ден без черта.“

- Как бихте реагирали, ако вашето дете пожелае да стане художник?
- Макар че синът ми е само на 3 г. и 6 м., вече проявява интерес към рисуването. Разбира се, не бих му пречил. Но няма и да се ядосвам, ако заниманията му с четката и молива останат само като хоби. Според мен е много хубаво у децата да развиваме въображение и усет към изкуството.

- Трудно ли е да се занимаваш с изкуство по време на криза?
- Не е тайна, че изкуството се крепи на богатите хора, ние, художниците, разчитаме на колекционерите. Слава богу, засега не съм усетил силата на кризата. Все още има голям интерес към платната ми. Аз съм човек, който е успял да наложи собствената си фантазия, свой маниер на изразяване. Може би и затова колекционерите търсят картините ми.

- Бъдещи проекти?
- “Експерименти“ да бъде показана и във Франция, и в Англия, в галериите, в които излагам свои картини отдавна.

Станете почитател на Класа