Всеки човек носи най-малко 100 нови генетични мутации

Всеки човек носи най-малко най-малко 100 нови мутации в своята ДНК, сочи проучване, цитирано от Би Би Си.
Учените се опитват да установят точния темп на мутациите през последните 70 години. Въпреки това едва сега става възможно броят им да бъде посочен с точност благодарение на ново поколение технология за установяване на генетичната последователност. Откритията биха могли да доведат до създаване на нови методи за лечения и нов поглед върху човешката еволюция.
Учените са разгледали хиляди гени в Y-хромозомите на двама китайци, които са имали общ прародител, роден през 1805 г. Чрез сравнение на броя различия между двамата мъже и като се има предвид размерът на човешкия геном, учените са установили между 100 и 200 нови мутации на всеки човек. Според изследователите количеството данни, които са получени чрез новия метод, би било немислимо само преди няколко години.
Новите мутации понякога могат да бъдат причина за сериозни заболявания като тумори. Учените се надяват, че откритията ще предоставят възможност за разработване на нови начини за ограничаване на мутациите. Те обаче представляват и възможност да се определи характерът и темпът на еволюционните промени.

Станете почитател на Класа