Астронавтите завършиха последната си космическа разходка

Астронавтите от американската совалка „Дискавъри“ завършиха вчера своята трета и последна разходка в Космоса, като инсталираха оборудване на Международната космическа станция, съобщи Би Би Си.
От американската космическа агенция НАСА обаче съобщиха, че една от задачите е останала незавършена заради проблеми със свързването на кабелите. По думите на ръководителя на полета Хийтър Рарик ремонтните работи ще бъдат завършени при някоя от следващите мисии, вероятно при полета на „Атлантис“ през ноември. Очаква се „Дискавъри“ да поеме обратния път утре и да се приземи във Флорида в четвъртък.
От НАСА посочиха, че астронавтите Дани Оливас и Кристер Фюгълсан са осъществили основните си задачи по време на седемчасовата космическа разходка. Те разгърнаха системата за прикрепване на полезния товар (PAS), инсталираха две GPS антени, отстраниха повредата на системата за контрол на височината на станцията и извършиха подготвителни работи за монтажа на новия модул Node 3, чиято доставка на МКС е планирана за началото на 2010 г.
Node 3 е разработен в Торино, Италия. Той съдържа животоподдържаща инсталация, както и специален купол. Този купол представлява изцяло остъклена наблюдателна кула. Модулът е 7-метров цилиндър с диаметър от 4,5 метра. Той има няколко слота за лабораторни машини. Обшивката му е изградена от специална втвърдена многослойна сплав, предназначена за защита от микрометеорити.

Станете почитател на Класа