Компютърен алгоритъм ще дешифрира древни текстове

Израелски учени са разработили компютърна програма, която ще може да дешифрира древни текстове, които досега бяха неразгадаеми, съобщи Ройтерс.
Откритието може да доведе до създаване на подобна на Google търсачка за исторически документи. Програмата използва алгоритъм за разпознаване на модели, подобен на този, използван за идентифициране и сравняване на пръстови отпечатъци. В случая обаче програмата идентифицира букви, думи и дори различни стилове на ръкописни шрифтове, спестявайки на историците времето за изучаване на всеки отделен ръкопис.
С разпознаването на подобни модели компютърната програма може да пресъздава с голяма точност откъси от текста, които са избледнели с времето, или дори такива, върху които са писани други текстове, посочват изследователите от университета „Бен Гурион“ в Негев. Колкото повече текстове анализира програмата, толкова по-точна и „умна“ става тя, допълват учените.
Софтуерът работи с дигитални копия на текстовете, като приписва стойност на номера на всеки пиксел от писмения текст в зависимост от това колко е тъмен той. По този начин се отделя написаното от фона и се идентифицират отделни линии, букви и думи. Освен това програмата анализира почерка и стила на писане, за да попълни празните места на избледнели или размазани места. Екипът се е съсредоточил върху староеврейски текстове, но според тях програмата може да се използва и за други езици. Изследователите смятат, че с дигитализирането на библиотеките по света тази програма може да послужи за създаването на търсачка за писмени документи.

Станете почитател на Класа