Откриха как да създадат ефективна ваксина срещу СПИН

Учените са открили две нови антитела, които атакуват вируса на СПИН, съобщиха Би Би Си и Ройтерс.
Според екипа от учени, водени от организацията „Международна инициатива за ваксина срещу СПИН“, откритието разкрива нова ахилесова пета в защитата на вируса и може най-после да отвори пътя за създаването на ваксина срещу смъртоносната и нелечима болест. Антителата са първите от подобен вид, открити през последното десетилетие, и първите, изолирани от донори от развиващите се страни. За целите на откритието са били изследвани кръвни проби от 1800 души, заразени с вируса на СПИН. Учените се надяват, че то може да доведе до откриването на повече подобни антитела, което в крайна сметка да подпомогне разработването на ефективна ваксина срещу ХИВ.
„Самото откритие представлява вълнуващ напредък към нашата цел, тъй като вече разполагаме с нова, потенциално по-добра мишена, която да ни позволи да фокусираме усилията си върху разработването на ваксина“, твърдят учените от организацията. „След като вече сме идентифицирали тези антитела, със сигурност ще открием нови, което допълнително ще подпомогне глобалните усилия в тази насока“, смятат още те.
Новите антитела са били открити у едва 10% от хората, включени в изследването. Те се отличават от останалите антитела, които се борят срещу ХИВ, тъй като неутрализират по-голямата част от многобройните разновидности на вируса,съществуващи по света. Широко разпространена е теорията, че за да успее да предотврати заразяване с ХИВ, ваксината трябва да „научи“ организма да произвежда тези мощни антитела, преди да бъде атакуван от вируса. Опити с животни подсказват, че принципно подобна ваксина би действала.
Преди това откритие са били идентифицирани само четири тела, борещи се с ХИВ, за които се смята, че неутрализират висок процент от разновидностите на вируса. Всички досега познати антитела обаче атакуваха ХИВ на място, трудно за изследване от производителите на ваксини. Последните две антитела могат да се окажат много по-полезни, тъй като те се свързват с вируса на по-леснодостъпни позиции. На теория това би трябвало да улесни създаването на ваксина, която да стимулира организма да произвежда тези жизненоважни антитела. Тъй като въпросните антитела са много мощни, не е необходимо да бъдат произвеждани в големи количества, за да гарантират защитата на организма.
Двете нови антитела атакуват един от протеините, които формират „острието“, използвано от ХИВ за заразяване на клетките. Тези протеини са много променливи, което затруднява опитите на имунната система да се справи с тях. Новите антитела обаче атакуват определена част от един от протеините, който не се изменя. Подробности от откритието са публикувани в сп. „Сайънс“.

Станете почитател на Класа