Човешката еволюция е родила три нови гена

Ирландски учени от Института по генетика на колежа Тринити в Дъблинския университет откриха три гена, появили в резултат на процеса на еволюция, съобщи “Ню сайънтист”. Това откритие е революционно, защото досега се смяташе, че е невъзможно образуване на нови гени в ДНК-структурите за толкова кратък период от време. Откритието се базира на факта, че в процеса на мутация от първичен материал могат да се създават гени.
При човекоподобните маймуни, чийто генетичен код има 99% съвпадение с генетичния код на човека, тези три гена не съществуват. Тези три гена произвеждат протеини и участват в осигуряването на жизнени процеси в организма, но все още не е установено за какви жизнени функции отговарят.
Друго важно откритие е, че считаният за "ненужен" в нашите гени остатъчен материал, който учените наричат "генетичен боклук", играе важна роля в развитието на живите организми. В процеса на еволюцията човешкият организъм постоянно използва този резервен “остатъчен” материал за създаване на нови генетични комбинации. При успешно съчетаване новите звена се вписват в ДНК и започват да работят и да произвеждат протеини. Този процесът, който наричаме мутация, е главният двигател на биологичното развитие на живите същества.
Според ръководителя на екипа от университета в Дъблин проф. Айофе Маклисат у човека има поне 15 особени гени, които са се появили не толкова отдавна и благодарение на които съвременният човек е такъв какъвто е.

Станете почитател на Класа