Разбулиха мистерията около статуите на Великденския остров

Археолозите разбулиха древна мистерия около известните огромни статуи на Великденския остров, съобщи Би Би Си.
Островът се намира на 3600 км западно от Чили и 2075 км източно от островите Питкерн и е едно от най-отдалечените населени места в света. Преди около 1000 години обитателите на острова започнали да поставят огромни червени шапки на главите на статуите, наречени моаи. Те изобразяват човешки фигури и са с различна височина – от 1 до 11 метра. Броят им е около 900.
Според изследователския екип от Университета в Манчестър и Лондонския университетски колеж мистериозните шапки са се образували от древен вулкан. Самият остров е създаден от три вулкана – Поике, Рано Као и Теревака.
Д-р Колин Ричардс и д-р Сю Хамилтън са първите британски археолози, които работят на острова от 1914 г. насам. Те събрали различни доказателства за това как статуите са получили своите червени шапки. „Знаем, че тези шапки са направени от цимент от компресиран червен шлаков прах“, твърди д-р Ричардс. Всяка от шапките, тежащи няколко тона, са издълбани от вулканични скали и са поставени на главите на гигантските статуи по крайбрежието на острова. Не всички статуи обаче имат шапки. Как и защо са поставени шапките обаче остава загадка.

Станете почитател на Класа