Откриха три нови генетични връзки с Алцхаймер

Учените са открили три нови генетични връзки с болестта на Алцхаймер, които засягат до 20% от хората с деменция, съобщи Ройтерс. Според тях това е най-значимото откритие в тази област през последните 15 години.
Две мащабни изследвания са довели до откритието, че освен вече известния ген APOE4, съществуват още три нови гена, които представляват сериозен рисков фактор за най-разпространената причина за деменция. „Ако успеем да премахнем вредния ефект от тези гени чрез лечение, ще можем да намалим броя на хората, които развиват Алцхаймер с 20%“, заяви Джули Уилямс – професор в Университета в Кардиф.
Болестта на Алцхаймер засяга над 26 млн. души по света и за нея все още не е открито лечение. Необходимостта от ефективно третиране става все по-належаща, тъй като броят на заболелите се очаква да надхвърли 100 млн. души до 2050 г. Съществуващите в момента медикаменти могат единствено да забавят симптомите у пациентите, които изгубват своите спомени, способността да се ориентират и да се грижат за себе си.
Проф. Уилямс, която ръководи едно от проучванията, заяви, че само във Великобритания премахването на ефекта от трите нови гена ще означава, че близо 100 хил. души ще могат да избегнат болестта. Тя и нейните колеги са провели изследване на цялата генетична карта, в което са били включени над 16 хил. души от осем страни. Учените идентифицирали два нови гена, наречени Clusterin и PICALM, които увеличават риска от развиване на деменция. Второ проучване, извършено в института „Пастьор“ в Лил, Франция, в който са участвали над 6000 души, болни от Алцхаймер, и близо 9000 здрави хора от Франция, Белгия, Финландия, Италия и Испания. Учените установили наличието на Clusterin и трети ген, наречен CR1. Според тях е трудно да се установи рискът от заболяване, свързан с всеки от трите гена, които са сравнително често срещани. Учените смятат, че все още неустановена комбинация от много генетични и други външни фактори предизвикват Алцхаймер. Те твърдят, че Clusterin обяснява 10% от случаите на болестта, PICALM – около 9%, а CR1 – 4%. За сравнение, между 20 и 25% от случаите на Алцхаймер са свързани с гена APOE.

Станете почитател на Класа