Фотосинтетичен вирус поддържа нивото на кислорода

Голяма част от кислорода, намиращ се в земната атмосфера, е бил произведен от океански вируси, съобщи сп. "Ню сайънтист".
Вирусите, които инфектират едноклетъчни водни организми, наречени цианобактерии, синтезират кислород много активно благодарение на уникалните си гени. Предишни изследвания са показвали, че вирусите цианофаги имат фотосинтетични гени. Те вероятно се използват за животоподдържаща роля на цианобактериите по време на инфектирането, което иначе би спряло основните клетъчни функции.
Учените от израелския технологичен университет в Хайфа обаче смятат, че с това не се изчерпват способностите на фотосинтетичните вируси. Изследователите наблюдавали ДНК на водни проби и открили други седем фотосинтетични гена, наречени събирателно Фотосистема I. Учените са убедени, че вирусният комплекс има уникална форма, която прави фотосинтезата на цианофагите свръхефикасна.
При нормалния процес на фотосинтеза Фотосистема I отнема електрони от протеините, намиращи се на по-висок етап във фотосинтетичната верижна реакция. Учените смятат, че гените на вирусната Фотосистема I позволяват на цианофагите не само да отнемат електрони от протеините, включени в процеса на фотосинтезата, но и от други протеини на водорасли.
"Предполагаме, че когато цианофаги влязат в клетката, те заменят клетъчната фотосистема. С отнемането на електрони от всички налични източници те получават повече енергия чрез процеса на фотосинтеза", твърдят изследователите.
Откритието предполага, че тези вируси може да имат роля в глобалното производство на кислород. "Приемниците им произвеждат половината от кислорода в света, а около 10% от тези клетки са заразени с цианофаги", твърди Ерик Уомак от университета на Делауер. По думите му е възможно клетки, заразени с цианофаги, да произвеждат до 5% от кислорода в света.

Станете почитател на Класа