Разгадаха защитния механизъм на бактериите срещу антибиотиците

Американски учени откриха защитен механизъм при бактериите, които им позволяват да отблъснат заплахата от приеманите антибиотици, съобщи Би Би Си. Откритието може да помогне на изследователите да повишат ефективността на съществуващите видове лечение.
Азотният оксид, произвеждан от бактериите, елиминира някои от ключовите ефекти на широк кръг от антибиотици, сочи изследването, публикувано в сп. „Сайънс“. Според експертите потискането на синтеза на азотния оксид може да се окаже важна стъпка борбата срещу труднолечими инфекции.
Устойчивостта на лечение с антибиотици, например при MRSA (метицилин-резистентни щамове на Staphylococcus aureus), е все по-често срещан проблем и експертите отдавна предупреждават за необходимостта от разработването на ново лечение.
Според последното изследване, осъществено от екип от учени от Нюйоркския университет, синтезът на азотен оксид при бактериите повишава тяхната резистентност към антибиотици. Те са открили, че ензимите, отговарящи за производството на въпросното съединение, се активират именно в отговор на атаката на антибиотици. Азотният оксид спомагал за намаляване на вредите, причинени от лекарствата, и за неутрализиране на много от токсичните съставки в антибиотиците. Учените смятат, че елиминирането на азотния оксид, синтезиран от бактериите, ще позволи на антибиотиците да постигат желания ефект с по-малки дози.

Станете почитател на Класа