Превръщат Сахара в гора за $2 трилиона годишно

Вече повече от век учените мечтаят голяма част от Сахара да стане зелена. Сега обаче изследователите смятат, че са открили начин да залесят пустинята и по този начин да забавят климатичните промени, съобщи ScienceNOW.
Идеята е на Леонард Орнщайн от медицинския университет „Маунт Синай“ в Ню Йорк, а негови партньори са Дейвид Ринд и Игор Алейнов от института „Годард“ за космически изследвания към НАСА. Според тях водата от съседните океани може да бъде обезсолявана и транспортирана към вътрешността на континента чрез помпи и водопроводи. Капковото напояване ще сведе до минимум загубата на вода чрез изпаряване и просмукване в пясъчните почви. Според симулациите, които учените са осъществили, засадените гори ще охладят Сахара с до 8 градуса по Целзий в някои райони.
Някои видове тропически дървета като евкалипта понасят добре високите температури, ако корените им имат достъп до достатъчно количество вода, посочват учените. Освен това зелената покривка ще донесе допълнително валежи – между 700 и 1200 мм годишно, както и облаци, които ще отразяват слънчевата светлина. Според учените тази схема може да работи и в пустинните райони на Австралия.
Ако по-голяма част от Сахара и пустинните райони на Австралия бъдат засадени с бързорастящи дървета като Eucalyptus grandis, тези гори ще отнемат до 8 млрд. тона парникови емисии от атмосферата годишно – почти толкова, колкото хората произвеждат при изгарянето на изкопаеми горива и дървесина, твърдят учените. Според тях обаче проектът няма да бъде евтин – цената на изграждането и поддържането на съоръженията за обезсоляване на водата и за напояване може да достигне 2 трилиона долара годишно. Тази цена е двойно по-висока в сравнение с тази, която ще бъде платена за събирането на въглеродния диоксид и складирането му под земята, което би струвало около 200 долара за тон емисии. Освен това учените се опасяват, че залесяването на пустините може да има нежелани странични ефекти. По-високата влажност може да доведе до увеличена популация на скакалци в Африка, както се случва в необичайно влажните години. Освен това почвите ще станат по-влажни, което ще спре изхвърлянето на богатия на желязо прах от Сахара в Атлантическия океан, където той спомага за развиването на морския живот, се казва още в изследването.

Станете почитател на Класа