Нивото на CO2 е свързанo с ледената шапка на Антарктика

Намалелите нива на въглероден диоксид са свързани с формирането на ледената шапка на Южния полюс преди 34 млн. години, установиха екип от учени, изследващи проби от скали в Африка, съобщи Ройтерс.
Подобна връзка се установява за първи път, което подчертава, че компютърни модели биха могли да предвидят както образуването на ледени покривки с намаляването на нивата на въглероден диоксид, така и топенето на ледовете, когато тези нива се покачат.
Преди около 34 млн. години нивата на основния парников газ мистериозно намалели по време на климатичния преход между еоцена и олигоцена. „Това е най-сериозната промяна в климата след изчезването на динозаврите преди 65 млн. години“, твърди съавторът на изследването Бриджит Уейд от Тексаския университет. Изследването, което възстановява нивата на въглеродния диоксид по това време, показва, че те са били около 750 частици на милион, или около два пъти повече в сравнение със сегашните нива. „Тези модели могат да се използват за предсказване на топенето на ледовете. Предполагаемото топене започва, когато нивата на въглеродния диоксид достигнат 900 частици на милион“, посочва друг участник в изследването. Според него това ниво може да бъде достигнато до края на века, ако не се предприемат сериозни мерки за намаляване на вредните емисии.

Станете почитател на Класа