Генна терапия ще лекува далтонизъм

Учените са с една стъпка по-близо до отриването на лечение за далтонизма чрез използване на генна терапия, съобщи Би Би Си.
Екип от американски учени успели да възстановят пълното цветно зрение при възрастни маймуни с вродена неспособност да различават червения и зеления цвят. Въпреки че лечението трябва да бъде допълнително проучено, същата терапия би могла да се използва и за лечение на далтонизъм при хората, смятат експертите.
До момента учените вярваха, че е невъзможно мозъкът при възрастните да бъде манипулиран по този начин. Смяташе се, че добавянето на нова сетивна информация като визуални рецептори, необходими за пълното цветно зрение, може да бъде извършено само в ранните години от живота, когато мозъкът е по-податлив на подобни манипулации.
Проф. Джей Найц и неговият екип обаче успели да вкарат „терапевтични гени“ в светлочувствителните клетки в задната част на очите на възрастни мъжки маймуни. Терапевтичните гени съдържали необходимата ДНК, която да позволи на светлочувствителните клетки да различават червения и зеления цвят. Тестовете показват, че генната терапия е била успешна и животните са се сдобили с необходимите фотопигменти, за да различават всички цветове. Маймуните били третирани в продължение на две години и подобрението в цветното им зрение се е запазило. Учените ще продължат да наблюдават животните, за да оценят дългосрочния ефект от лечението, и се надяват, че подобна терапия би могла да се окаже ефикасна и за хората.

Станете почитател на Класа