Откриха първата скалиста екзопланета

Учените установиха, че една от най-малките екзопланети, известни досега, е със скалист терен, съобщи електронният сайт „Лайв сайънс“.
Планетата, наречена CoRoT-7b, е първата извън нашата Слънчева система, чиято плътност е подобна на тази на Земята, твърдят астрономите. Повечето известни екзопланети са газови гиганти, подобни на Юпитер.
„Имаме известни доказателства, че и други екзопланети биха могли да са скалисти, но за първи път плътността на подобно космическо тяло беше измерена“, заяви Клер Муту от Лабораторията по астрофизика в Марсилия, която е участвала в изследването. По думите й без съмнение въпросната екзопланета е скалиста.
Въпреки че повърхността на CoRoT-7b е много по-близка до земната, отколкото други екзопланети, условията на планетата са много по-различни от тези, които познаваме. CoRoT-7b се върти твърде близко около своята звезда – на около 2,5 млн. км, което е 23 пъти по-малко от разстоянието между Меркурий и Слънцето. По тази причина температурата на повърхността на огряваната страна на екзопланетата достига 1000 градуса по Целзий. Близостта на CoRoT-7b до нейното слънце вероятно означава, че времето, за което тя се завърта около себе си, съвпада с това, за което тя обикаля около него, т.е. едната й страна винаги е обърната към слънцето, а другата винаги е в сянка, точно като нашата луна. „Вероятно страната, която е постоянно огрявана, е много гореща и повърхността й е във вид на лава, а другата страна е много студена, със скалиста повърхност. Не е възможно на CoRoT-7b да има течна вода“, посочи Муту.
CoRoT-7b бе открита през февруари от космическия телескоп CoRoT. Тогава бе установено, че планетата обикаля около звезда, която е сравнително по-малка и по-хладна от нашето Слънце, което се намира на около 500 светлинни години. Планетата бе открита при преминаването й пред нейната звезда, което засенчи част от светлината й. По този начин бяха измерени разстоянието между планетата и звездата, както и радиусът на планетата, който е близо 80% по-голям от този на Земята. За да бъде установена плътността на звездата обаче, е било необходимо да се извършат точни измервания на радиалната скорост на звездата, която е била леко променена от малката маса на планетата. За да извършат тези измервания, астрономите използвали спектрографа HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) на 3,6-метровия телескоп в обсерваторията Ла Сила в Чили, която е част от Европейската южна обсерватория. Новите данни посочили, че масата на CoRoT-7b е близо пет пъти по-голяма от тази на Земята, което я прави една от най-малките екзопланети, известни досега. След като разполагали с данни за масата и радиуса на планетата, учените успели да изчислят нейната плътност – около 4,7 грама на кубичен сантиметър, което означава, че тя е скалиста.
Откритието на скалиста планета с плътност, подобна на земната, ни приближава една стъпка по-близо до откриването на планета, която да прилича на нашата. Наличието на планета, която прилича на Земята, извън нашата Слънчева система представлява най-сериозната възможност да бъде открит живот в друга част на Вселената, смятат учените.

Станете почитател на Класа