До 20 години ставаме безсмъртни

Хората ще могат да се радват на безсмъртие сравнително скоро – до 20 години, смята американският учен Рей Кързуейл, цитиран от „Дейли телеграф“.
Според него до 20 години много от нашите жизненоважни органи ще могат да бъдат заменяни с помощта на нанотехнологиите. 61-годишният учен смята, че нашите знания в областта на генетиката и компютърните технологии се развиват с удивителна скорост и въпреки че твърденията му може да изглеждат пресилени, вече съществуват изкуствен панкреас и неврални имплантанти.
„Аз и много други учени смятаме, че до 20 години ще разполагаме със средствата да репрограмираме нашия софтуер от каменната ера, за да спрем стареенето, а след това и да го направим обратимо. Нанотехнологиите ще ни позволят да живеем вечно“, твърди Кързуейл.
„Наноботи ще заменят кръвните клетки и ще работят хиляди пъти по-ефективно. След 25 години ще можем да бягаме олимпийски спринт в продължение на 15 минути, без да се задъхаме, или да се гмуркаме в продължение на четири часа без кислород. Пострадалите от сърдечен удар, които все още не са се възползвали от бионичните сърца, ще бъдат лекувани с проста операция. Нанотехнологиите ще увеличат умствените ни способности и ще можем да пишем книги за минути“, посочва Кързуейл. По думите му много скоро хората ще могат да се превърнат в киборги с изкуствени крайници и органи.

Станете почитател на Класа