Забраната за тютюнопушене намалява инфарктите с над една трета

Забраната за тютюнопушене на обществени места в някои части на света може да намали броя на инфарктите с повече от една трета, смятат изследователи, цитирани от в. „Гардиън“.
Според две независими проучвания броят на инфарктите е намалял рязко в районите, в които е въведена подобна забрана. Едното от тях посочва спад на инфарктите с 36% три години след въвеждането на ограниченията. Тютюнопушенето в барове, ресторанти и други обществени места бе забранено в Англия и Уелс през юли 2007 г., година след като подобна мярка влезе в сила в Шотландия, припомня изданието. Само една година по-късно ограничението в Шотландия доведе до спад от 14% на хората, приети в болница с инфаркт. Последните данни, които се опират на проучвания от САЩ, Канада, Франция, Италия, Ирландия и Шотландия, сочат, че броят на инфарктите във Великобритания ще намалее още повече през следващите две години.
“Ние не можем да сведем броя на инфарктите до нула, но тези открития представляват доказателство, че в краткосрочен до средносрочен план забраната за тютюнопушене значително намалява техния брой“, посочва здравният икономист Джеймс Лайтуд, който е съавтор на едно от изследванията. Д-р Лайтуд анализирал 13 доклада за инфарктите в страни или региони, където са били въведени ограничения върху тютюнопушенето, и установил, че само година по-късно броят на сърдечните удари е намалял средно със 17%, а след три години спадът бил стигнал до 36%.
Тютюнопушенето удвоява риска от инфаркт, тъй като увеличава възможността за запушване на кръвоносните съдове и втвърдява артериите. Рискът от инфаркт при пасивните пушачи се увеличава с 30%, припомня изданието.

Станете почитател на Класа