Почеркът издава дали казваме истината

Вместо да анализираме езика на тялото или движенията на очите, за да разберем дали нашият събеседник е искрен, можем да разгледаме неговия почерк, пише в. „Дейли телеграф“.
Учените подчертават, че изследването е все още в начален етап, но смятат, че един ден то може да помогне при анализ на молби за заеми или при искове за обезщетения. Според психолозите почеркът ни се променя, когато лъжем, защото мозъкът ни трябва да работи допълнително, за да измисля факти, което на свой ред оказва влияние върху нормалния процес на писане.
Изследователи от Университета в Хайфа, Израел, са помолили 34 доброволци да напишат два кратки параграфа, в един от които те да възстановят истински спомен, а в другия да опишат измислено събитие. Участниците в изследването използвали безжична електронна писалка, а хартията, на която те писали, била поставена на компютърна плочка, с помощта на която почеркът им бил анализиран. Учените открили, че при писането на измислени събития участниците в изследването упражнявали по-голям натиск върху хартията и писали с по-високи букви, отколкото в параграфите, в които разказвали истински случки. Според проф. Ричард Уайзман, психолог в Университета в Хертфордшир, тази техника е обещаваща, но трябва да бъдат проведени по-мащабни проучвания. По думите му вече е известно, че хората се колебаят повече, когато лъжат, и някои компании вече използват този факт, за да наблюдават колко време отнема попълването на онлайн изследвания.

Станете почитател на Класа