Лятото се появило на Земята "само" преди 13 000 години

Австрийски учени откриха, че допреди 13 000 до 19 000 години на Земята не е имало „истинско лято“, съобщи агенция Синхуа.
По това време средните летни температури на нашата планета били ниски и променливи. Керстин Хубер от Института по лимнология към Австрийската академия на науките посочва в своя последен академичен доклад, че според анализа на останките от водорасли и цветен прашец в езерото Ланге в Каринтия, Австрия, по това време в района не е имало лято, а температурните колебания достигали почти 8 градуса по Целзий.
Според доклада след края на ледената епоха преди около 20 000 години температурите на Земята започнали да се повишават. Преди около 17 000 години нашата планета преживяла драстично застудяване, което продължило близо 2500 години, докато преди 14 500 години температурите не започнали отново да се повишават. По това време в района на езерото Ланге средните температури на водата през лятото се променили рязко. В топлото време те достигали 18 градуса по Целзий, а в студените периоди – до 10 градуса. Атмосферните температури в региона също претърпели подобни изменения.
Промените в климата оказват директно влияние върху растенията, като храстите, тревите и водораслите, които могат да оцелеят при по-ниски температури, докато дърветата и някои други растения са пригодени само за по-топли климатични условия. Подобно на годишните пръстени при дърветата, утаечният слой, смесен с полен от водорасли и земни растения, се наслагвал на дъното на езерото и така запазвал информация за древния климат. Чрез анализа на утайката на водорасли и цветен прашец от различни епохи става възможно получаването на информация за климатичните условия по това време.
Австрийските учени са анализирали утаечния слой на дълбочина между 3,4 и 4,4 метра под дъното на езерото Ланге, което отговаря на епохата преди 19 000 до 13 000 години. Така те стигнали до заключението, че по това време температурите на планетата били по-ниски и променливи.
Древният климат досега остава предмет на спорове сред учените, отбелязва Лента.ру. За температурните условия на планетата в миналото изследователите могат да съдят само по косвени признаци, но почти всички учени са единодушни, че Земята е преживявала няколко периода на глобално затопляне и захлаждане.

Станете почитател на Класа