Луната е най-студеното място в Слънчевата система

Плутон, който през лятото на 2006 г. загуби статута си на планета, сега бе лишен и от славата на най-студеното място в нашата Слънчева система, съобщи „Ню сайънтист“.
Сондата на НАСА Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), която изработва първата пълна температурна карта на земния спътник, е измерила отделената и отразената от лунната повърхност радиация, за да установят температурата в кратерите край южния полюс на Луната. Сянката на кратерите оставя някои области във вечна тъмнина. Според измерванията температурите в най-студените райони достигат до 240 градуса под нулата – само 33 градуса по Целзий над абсолютната нула. За сравнение температурата на Плутон, измерена през 2006 г., бе минус 230 градуса по Целзий, въпреки че се намира около 40 пъти по-далече от Слънцето в сравнение с Луната.
Ниските температури са важни, тъй като те задържат летливи съединения като вода и метан, смята ученият от НАСА Ричард Вондрак, цитиран от АП. По думите му тези съединения биха дали на бъдещите астронавти информация за произхода на ранната Слънчева система.

Станете почитател на Класа