Песимизмът ни помага да отслабваме

Прекаленият оптимизъм намалява способността ни да се придържаме към диети, а отрицателните емоции биха могли да имат положителен ефект върху промяната в нашето поведение, твърдят учени, цитирани от в. „Дейли телеграф“.
Те изследвали пациенти с наднормено тегло, които преминават програми за намаляване на килограмите, и паралелно с това тествали техния индивидуален характер. Учените открили, че всички доброволци ставали все по-оптимистични с намаляването на теглото им, което им помагало да продължават да се придържат към новия си здравословен начин на живот. Онези, които започнали с прекален оптимизъм обаче, били по-затруднени със свалянето на килограми още в самото начало. Изследването е осъществено от екип учени, ръководени от Хитоми Сайто от университета „Дошиша“ в Киото, Япония.
Учените изработили психологически портрети на 101 пациенти, преминаващи през комбинирана терапия на консултации, хранене и упражнения в медицинския университет „Кансай“. Психологическите им характеристики били оценявани преди и след терапията. Учените открили, че пациентите, които успявали да повишат самосъзнанието си с помощта на консултации, имали по-големи шансове да намалят теглото си. Всички участници били по-оптимистично настроени след шест месеца, въпреки че това не било свързано с намаляването на теглото.
“Резултатите подкрепят предишни изследвания, които показват, че някои отрицателни емоции имат положителен ефект върху промяната в поведението, тъй като тези пациенти са по-загрижени за състоянието си“, посочват учените. Според скорошно американско изследване обаче оптимизмът увеличава продължителността на живота и намалява риска от сърдечни заболявания.

Станете почитател на Класа